Saudiarabiske grensevakter har det siste året drept flere hundre etiopiske migranter og asylsøkere på grensen til Jemen, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Ifølge NTB oppgir HRW at kvinner og barn skal være blant de drepte. HRW understreker at drapene skjer i det skjulte samtidig som Saudi-Arabia bruker milliarder på idrettsarrangementer som fotballag, golf etc. som skal få landet til å framstå i et bedre lys – såkalt «sportsvasking».

HRW har ikke oversikt over hvor mange som er drept, men understreker at det dreier seg om «minst hundrevis» i perioden mellom mars 2022 og juni 2023.

– Hvis dette blir begått som ledd i en saudiarabisk politikk som går ut på å drepe migranter, så vil disse drapene, som ser ut til å fortsette, være en forbrytelse mot menneskeheten, skriver menneskerettsorganisasjonen i en pressemelding mandag.

HRW har gitt ut en rapport med overskriften: They Fired on Us Like Rain. Rapporten anklager grensevakter for å angripe migranter med eksplosive våpen og skyte kvinner og barn på kloss hold. Angrepene omtales som systematiske.

– De skjøt på oss som regn. Når jeg tenker på det, gråter jeg, sier en 20 år gammel kvinne fra Oromia-regionen i Etiopia, som er intervjuet i rapporten.

– Jeg så en mann som ropte om hjelp. Han mistet begge beina sine. Han skrek. Han sa: Etterlater dere meg her? Vær så snill, ikke dra fra meg! Vi kunne ikke hjelpe ham fordi vi løp for livet.

BBC har snakket med migranter som forteller hvordan de ble beskutt da de forsøkte å krysse grensen.

– Skytingen bare fortsatte og fortsatte, sier 21-åringen Mustafa Soufia Mohammed, som forsøkte å ta seg til Saudi-Arabia for å finne arbeid i juli i fjor. Tobarnsfaren ville forsøke å skape et bedre liv for familien sin hjemme i Etiopia.

– Jeg merket ikke engang at jeg ble skutt, men da jeg forsøkte å reise meg opp for å gå, merket jeg at beinet mitt ikke fungerte, sier han.

Myndighetene i Saudi-Arabia benekter anklagene.

En saudiarabisk regjeringskilde avviser anklagene.

– Anklagene i HRWs rapport om saudiske grensevakter som skyter etiopiere mens de krysser grensen mellom Saudi-Arabia og Jemen, er ubegrunnede og uten troverdige kilder, sier den ikke navngitte kilden til nyhetsbyrået AFP.

Krigen i Jemen oppfattes av de fleste eksperter og analytikere som en proxy-krig mellom Saudi-Arabia og Iran. Saudi-Arabia har siden 2015 ført krig mot houthi-opprørerne, som året før tok kontroll over hovedstaden Sana og jaget den internasjonalt anerkjente regjeringen sørover.

Men mange av overgrepene som HRW beskriver, skal ha skjedd etter at en våpenhvile kom på plass i april 2022.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.