En nylig offentliggjort rapport slår fast at et stort antall migranter systematisk drepes av saudiske myndigheter. Grensevakter under saudiarabisk statlig myndighet avskrekker etiopiske migranter fra å krysse grensen fra Jemen med å angripe og drepe dem.

– Enestående tilfelle av statlig vold mot migranter

Ifølge rapporten som onsdag ble publisert av forsknings- og analyse-nettverket Mixed Migration Center (MMC), blir etiopierne på daglig basis angrepet av snikskyttere. 

– Rapporten har til hensikt å kaste lys over disse grusomhetene og gjøre et større publikum oppmerksom på dette enestående tilfelle av statlig vold mot migranter. Dette er forbrytelser mot menneskeheten som blir møtt med kompakt internasjonal taushet og medfører aldri noe som helst initiativ for å stille gjerningsmennene til ansvar.

MMC anslår at minst 794 mennesker ble drept og 1703 skadet i 2022 i grenseområdet mellom Saudi-Arabia og Jemen, en region i det nordøstlige Jemen som er kontrollert av houthiene. Angrep har også funnet sted inne i Saudi-Arabia. 

Hemmelig kirkegård med 10.000 lik 

En overlevende berettet til MMC at de plagdes av «den stikkende lukten» av døde kropper. En annen fortalte at «når sikkerhetskameraet fanger deg, skyter grensevaktene tunge eksplosiver mot deg».

FN har tidligere påpekt problemet. I 2022 ble det av flere spesialrapportører beskrevet «grove menneskerettighetsbrudd mot migranter» som inkluderte tortur, vilkårlig internering, menneskehandel, seksuelle overgrep, voldtekter. 

Det er også kommet informasjon om en hemmelig kirkegård i Jemen nær grensen til Saudi-Arabia med opptil 10.000 lik av migranter.

– Voldtas og sendes nakne over grensen

Data fra FN sier at 30 prosent av ofrene var kvinner mens syv prosent var barn. Kvinner og jenter helt nede i 13-årsalderen skal først ha blitt voldtatt av saudiske grensevakter for så å ha blitt sendt nakne tilbake over grensen til Jemen.

Saudi-Jemen-grensen er et viktig transittsted for mennesker på vandring mellom Afrikas Horn og Saudi-Arabia. Migranter hovedsakelig fra Etiopia er i stor grad avhengig av menneskesmuglere for å ta seg frem langs ruten, hvilket gjør kvinner spesielt sårbar for voldtekter mens menn i større grad risikerer livet. Humanitær og medisinsk hjelp er begrenset eller fraværende. 

Ingen efterforskning av anklagene

Ifølge FN finansierer folk reisen til den saudiske grensen med tvangsarbeid, narkotikasmugling og seksuelle tjenester.

Noen migranter ser ut til å klare seg og finner uformelt arbeid som gjetere eller hushjelper, men de fleste ender med å bli tatt av politiet og fengslet i uker eller måneder før de sendes tomhendt tilbake til Etiopia.

Det er ifølge MMC ikke iverksatt noen undersøkelser av drapene eller overgrepene. 

– Dette er ekstremt alvorlige rapporter. Vi skylder ofrene en efterforskning og å holde gjerningsmennene ansvarlig. 

Saudi-Arabia avviser anklagene

Saudi-Arabias permanente representasjon i Genève har avvist anklagene mens MMC mener vidnesbyrd og uavhengige undersøkelser tyder på at det faktiske antall drepte og sårede er langt høyere enn rapportert.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.