I den indiske delstaten Manipur har en langvarig konflikt mellom to etniske grupper – kristne kukier og hinduistiske meiteier – ført til omfattende vold, død og fordrivelse av mennesker. 

Disse opptøyene har knapt vakt oppmerksomhet utenfor familiene til de som selv er rammet – inntil torsdag da en video publisert på sosiale medier satte hele India på hodet i løpet av fredagen. Den viser fornedrelsen av to kristne kuki-kvinner som paraderes nakne langs en vei før de gjengvoldtas av meitei-mobben. 

150 drept og 40.000 fordrevet

Urolighetene startet 3. mai iår da en solidaritetsmars utviklet seg til voldshandlinger. Årsaken til sammenstøtene omtales i de store indiske medieri å være at det politisk og demografisk dominerende meitei-samfunnet krever de fordeler såkalt ST-status vil gi. 

Scheduled Castes (SC) og Scheduled Tribes (ST) er offisielt anerkjent som Indias mest ugunstig stilte sosioøkonomiske grupper. For å kjøpe land i visse områder kreves ST-status.

Forsiktige estimater anslår at 150 mennesker er drept og 40.000 fordrevet fra sine hjem eller har fått husene stukket i brann i den bortgjemte provinsen øst for Bangladesh på grensen mot Burma/Myanmar. 

– Ta av deg klærne ellers dreper vi deg

En 40 år gammel kvinnes landsby ble 3. mai angrepet av en meitei-mobb. Hun hadde hørt om hvordan de i en nærliggende landsby hadde satt fyr på folks hjem og rømte inn i skogen for å beskytte seg. Morgenen efter sendte hun sine fire barn til en nærliggende landsby for å søke ly mot mobben mens hun sammen med sin mann og åtte andre, fremdeles skjulte seg i skogen. 

De ble oppdaget og kvinnen sammen med en annen, yngre kvinne, broren og faren, ble ført til hovedveien. Kvinnene ble slått, sparket og seksuelt trakassert. Mobben lynsjet tre menn, blant dem den yngste kvinnens far og bror og forlot likene i rennestenen. De rev i kvinnenes klær og befølte blant andre organer brystene.

– Fortalte at jeg er en mor

– Vi gjorde motstand, men mobben truet med å drepe oss hvis vi ikke tok av oss alle klærne. Vi gjorde som de sa for å redde livet. Jeg tryglet dem om å la meg være i fred. Jeg fortalte at jeg er en mor, men de viste ingen nåde.

På dette stadiet plukket noen frem mobilkameraet og filmet scenen. Filmsnutten dukket opp onsdag og har spredt seg som et virus på sosiale medier. Den viser to nakne kvinner som blir paradert langs veien før de føres ut på et jorde hvor de ble gruppevoldtatt. 

Dette har sjokkert hele nasjonen og rørt ved Indias samvittighet. Myndighetene har tatt affære og har «mindre enn 24 timer» efterat den sjokkerende videoen gikk viralt, arrestert fire personer og har rundt 30 andre i kikkerten.

Delstatsminister N Biren Singh har forsikret at alle gjerningsmennene skal straffes og han nevner dødsstraff, mens overintendent K Megchachandra Singh i politiet bekrefter at saken er registrert: 

– Når det gjelder videoen av to kvinner som paraderes nakne av ukjente væpnede skurker den 4. mai 2023, er det registrert en sak om bortføring, gruppevoldtekt og drap på Nongpok Sekmai politistasjon. De foruroligende opptakene av hendelsen viser to kvinner som blir strippet nakne og trakassert av en gruppe fra et annet samfunn i Manipur. Gjerningsmennene ignorerte deres verdighet til tross for ofrenes desperate bønner om barmhjertighet.

Indiske medier er ytterst forsiktig med hentydninger til at volden kan være religiøst motivert. Manipur er ifølge folketellingen i 2011 dominert av hinduisme og kristendom. Fra 1961 til 2011 falt andelen hinduer fra 62 til 41 prosent, mens andelen kristne steg fra 19 til 41 prosent. Også norske NTB mørklegger at det er kristne som angripes.

Statsminister Narendra Modi kaller hendelsen «smertefull og skammelig for ethvert sivilsamfunn»:

– Ingen siktede vil bli spart, vi vil aldri tilgi dem som står bak dette. En kvinnes ære står høyere enn all politikk.

Oppdatering via meldingsappen Telegram: En femte mistenkt i saken er arrestert.




 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.