Politiet klarte ikke å løse opp mobben som steinet og satte fyr på økonomistudenten Deborah Samuel Yakubu og en av skolens bygninger etter en WhatsApp-kommentar. To mistenkte er arrestert i forbindelse med drapet.

Shehu Shagari College som ligger i den nordvestlige delstaten Sokoto i Nigeria, ble umiddelbart stengt etter lynsjingen.

Årsaken til vreden var at Yakubu som er kristen, i en talemelding kritiserte at studentenes WhatsApp-gruppe som var forbeholdt akademiske formål, ble brukt til religionsrelaterte meldinger. Deborahs talemelding ble spredd blant muslimske medstudenter og det dannet seg en mobb som jaktet på henne. 

Deborah søkte tilflukt i skolens sikkerhetsrom under beskyttelse av sikkerhetsvakter, men de var ikke i stand til å stanse mobben av unge menn som dro henne ut. Utenfor skolen hadde en drosje ventet på henne for å bringe henne i sikkerhet på politistasjonen.

Inne på høyskolens område slo de muslimske medstudentene Deborah med stokker og steinet henne. De samlet gummidekk og satte fyr på dem. Kroppen ble brent til det ugjenkjennelige. 

Det siste hun sa etter alle bønnene om nåde, var ifølge vitner: – Hva håper dere å oppnå med dette?

Politiet og skolens sikkerhetspersonell som var sterkt undertallig mobben, mislyktes i å redde henne til tross for at de brukte tåregass og skjøt varselskudd. Kristne medstudenter flyktet under lynsjingen. 

Flere videoer av drapet har sirkulert på sosiale medier. En av videoene ser ifølge CNN ut til å vise angriperne feire og vise frem en fyrstikkeske etter å ha tent på henne.

Mordet har satt sinnene i kok i Nigeria og Deborah er blitt et symbol på den systematiske slaktingen av kristne som i lang tid har fått foregå i landet.

– Morderne av den kristne kvinnen i Sokoto må arresteres og straffes! twitret professor Farooq Kperogi ved Kennesaw State University:

– Denne typen konsekvensfrie drap på mennesker for å hevne ‘blasfemi’ har pågått altfor lenge i nord. Dette må stoppes! fortsatte Farooq Kperogi.
– Monstrene i videoen er lett identifiserbare. Myndighetene må umiddelbart pågripe dem og statuere et eksempel. Hvis ikke vil dette morderiske barbariet fortsette.

Rådet i sultanatet Sokoto har fordømt de «uheldige hendelsene», men muslimske skriftlærde har tidligere åpent og offentlig støttet henrettelse av blasfemikere. I 2015 twitret en mullah etter at en shariadomstol hadde dømt ni personer for blasfemi: «Jeg kan ikke late som eller tie. Jeg støtter dødsstraff for blasfemi.»

Mer enn 11 500 nigerianske kristne skal være myrdet siden juni 2015. Fire til fem millioner kristne er på flukt. 2000 kirker er ødelagt i henhold til Geller Report.

Det advares mot sterke scener i videoene under.

Store protester mot anholdelsen av to mistenkte for drapet på Deborah, har medført at det igår ble innført 24 timers portforbud i Sokoto.




Les også:

Nigeria: Terrorister har tatt 167 fanger. – Å drepe dem betyr ingen ting for oss

 

Støtt Document ved å kjøpe bøkene våre!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.