Det kan virke som om verden er ganske likegyldig til det som skjer i Nigeria. Sist søndag ble et lite bygdesamfunn i Nigeria angrepet mens de forberedte søndagsmesseDet er fint lite å lese om de 37 som ble drept.

En av de overlevende, Ambrose Adah, bevitnet slaktingen:

– Mens vi forberedte oss til tidlig morgenmesse invaderte et stort antall væpnede motorsyklister landsbyen. De rakk å drepe 37, hovedsakelig kvinner og barn.

Søndag 5. juni kom dødstallet opp i hundre etter at muslimer angrep en katolsk kirke sørvest i landet under pinsegudstjenesten.

I mai ble en ung studine slått, steinet og brent av medstudenter for å ha kritisert at en akademisk samtalegruppe ble ble fylt opp av religionsrelaterte meldinger. Mordet har gjort Deborah Samuel Yakubu til et symbol på den systematiske slaktingen av kristne som foregår i landet.

Eksemplene på drap av kristne er utallige og bare de mest oppsiktsvekkende når vestlige medier – det til tross for at kristenforfølgelsen i Nigeria generelt er ekstrem og brutalt voldelig. Angriperne oppmuntres også av generelt økende straffrihet, å anholde muslimer for drap på «vantro» fører lett til massemobilisering og opptøyer til fordel for drapsmennene.

Dette påvirker dagliglivet til spesielt kristne i nord og i mellombeltet av landet hvor det er muslimsk majoritet, men myrderiene sprer seg også sydover i landet. Boko Haram og Islamic State West Africa Province (ISWAP) har som mål å eliminere tilstedeværelsen av kristendom i Nigeria.

Enkelte angrep retter seg spesielt mot menn og gutter med hensikt å ødelegge levebrød og kvele kristen befolkningsvekst. Kristne kvinner og også ungjenter er sårbare på grunn av sin tro og sitt kjønn.

Det rapporteres også om diskriminering av kristne menn innenfor landets væpnede styrker. De blir sendt til de farligste områdene for å bekjempe Boko Haram. Men det kan muligens slå andre veien. Nylig omringet nigerianske tropper en Boko Haram-leir med rundt 3000 jihadister. Etter mer enn tre timers intense kamphandlinger var minst 47 ISWAP-krigere drept, derav 23 navngitte kommandanter.

Over 98 millioner – nesten halvparten av Nigerias 211,5 millioner innbyggere – er kristne. USAs ambassadør til Nigeria Victoria Nuland, sier at USA er strategisk interessert i landet:

– Nigeria er det største demokratiet i Afrika. Hvis landet kan stabiliseres vil det være en kraftig motor for hele det afrikanske kontinent og alle demokratier i verden.
Les også:

Nigeriansk kristen studine steinet og brent for blasfemi

Jihadistisk terror mot kristne: Dødstallet opp i 100 etter angrep i Nigeria

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.