Boko Haram skar over strupen på minst 26 kvinner etter at jihadist-kommandanten Ali Guyiles sønn gikk til sengs en kveld og ikke våknet neste morgen. Guyile anklaget kvinnene for gjennom hekseri å ha forårsaket sønnens plutselige død.

Heksekunst

Rundt 40 kvinner ble tilbakeholdt i en landsby nordøst i Nigeria på ordre fra jihadist-kommandanten Ali Guyile, skriver The Guardian Nigeria som siterer slektninger og en kvinne som klarte å flykte.

Årsaken til tilbakeholdelsen skal være at Guyile anklaget kvinnene for å ha forårsaket sønnens død ved hjelp av heksekunst etterat han ble funnet død i sengen en morgen.

Torsdag i forrige uke ble de første 14 av kvinnene myrdet og noen dager senere ble ytterligere 12 drept av Boko Haram.

Anklager om hekseri er ikke uvanlig i Nigeria, et land som er ganske likt delt mellom det muslimske nord og det kristne sør.

Anklagene kommer gjerne når ulykker tilskrives okkulte eller overnaturlige årsaker – eller når almindelige naturlige eller fornuftsbaserte forklaringer på ulykker og død ikke er tilfredsstillende nok. 

Boko Haram

Militsen som er populært kjent som «Boko Haram» – som betyr «vestlig utdannelse er forbudt» (ordet «boko» er et kolonialt lån fra det engelske ordet for bok) – ble grunnlagt i 2002 og har siden 2009 utført attentater og storstilet brutalitet i hovedsak i den nordøstlige regionen ​​Borno i Nigeria, men også i nabolandene Kamerun, Tsjad og Niger. De skal ha drept minst 40.000 mennesker og tvunget mer enn to millioner til å forlate sine hjem.

Et av de dødeligste angrepene kom i januar 2012 da minst 185 mennesker mistet livet etter koordinerte angrep mot politistasjoner og regjeringskontorer.

Boko Harams kidnapping av 276 skolejenter i april 2014 ble en belastning for Nigerias internasjonale omdømme. 

Tidligere dette år ble Deborah Samuel Yakubu, en nigeriansk kristen studine, steinet og brent for blasfemi.

Nigeriansk kristen studine steinet og brent for blasfemi

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.