Islamister skaper stor utrygghet i Nigeria. Boko Haram står bak massiv vold mot sivilbefolkningen. Her et arkivbilde av nigerianske soldater som viser frem et Boko Haram-flagg. Foto: REUTERS/ Emmanuel Braun/ NTB

Titusenvis av sivile har de siste dagene flyktet fra byen Damasak nordøst i Nigeria etter flere angrep fra militante islamister, ifølge FN.

Opprørere fra IS i Vest-Afrika-provinsen (ISWAP) har tre ganger den siste uka angrepet byen, der det ligger en stor militærbase. Tolv mennesker er drept i angrepene og FN anslår at minst 65.000 mennesker har flyktet.

FNs kontor i byen er påtent, og Flyktninghjelpen og andre hjelpeorganisasjoner har fått lagre og bygninger ødelagt.

– Etter det siste angrepet onsdag 14. april, som var det tredje på sju dager, er opptil 80 prosent av byens innbyggere, blant dem internflyktninger, tvunget på flukt, sier en talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Babar Baloch.

Noen har flyktet til regionhovedstaden Maidiguri og landsbyer i nærheten, mens andre har flyktet over Yobe-elva til nabolandet Niger.

Nådd et klimaks
Flyktninghjelpen anslår at anslagsvis 74.000 mennesker har flyktet fra byen, blant dem hjelpearbeidere som opplevde å få hjemmene sine påtent.

– Selv om hjelpeorganisasjoner nordøst i Nigeria har vært utsatt for kontinuerlige trusler og angrep i årevis, har sikkerhetssituasjonen nå nådd et klimaks. Våre kollegaer må beskyttes, i tråd med internasjonale lover, sier leder av hjelpeorganisasjonen Action Contre La Faim (ACF), Jean-François Riffaud.

ACF og Flyktninghjelpen ber nå nigerianske myndigheter og internasjonale giverland om å gjøre mer for å beskytte hjelpearbeidere nordøst i Nigeria.

Må gjøre mer
– Et stort antall sårbare barn, kvinner og menn vil verken få hjelp eller beskyttelse dersom ikke regjeringen i Nigeria og internasjonale giverland gjør mer for å sikre at vi kan bli i området og fortsette hjelpearbeidet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Rundt 8,7 millioner mennesker i det nordøstlige Nigeria har ifølge Flyktninghjelpen akutt behov for nødhjelp etter ti år med konflikt. Mer enn 1 million av dem får nå ikke hjelp fordi sikkerhetstrusselen i området er for høy.

– Statsledere og regjeringer kan ikke vike unna sitt ansvar for å beskytte sivile. Vår tilgang og mulighet til å støtte millioner av mennesker med behov for hjelp, krymper for hver dag som går, samtidig som nødhjelpsbehovene i området er alarmerende, advarer Egeland.


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.