Forrige uke kulminerte en rekke terrorangrep i Nigerias nordvestlige delstat Kaduna med et angrep på et tog. Minst åtte mennesker ble drept og en rekke passasjerer bortført.

Terroristene som angrep toget mellom Abuja og Kaduna 28. mars truer med å drepe 167 fanger med mindre Nigerias regjering vil forhandle med dem.

– Regjeringen bør skynde seg å møte oss før vi gjør dette stedet om til et menneskeslakteri. Å drepe disse menneskene er ingenting for oss. Det handler ikke om penger. Regjeringen vet hva vi vil, sa terroristene i en video som ble sluppet sent onsdag kveld.

Terroristene har ført ofrene til et uidentifisert sted som antas å være en skog. De har fått fangene til å oppfordre den nigerianske regjeringen til å komme dem til unnsetning. Et av ofrene er en ung kvinne som identifiserte seg som student ved Kaduna State University.

En annen er en mann som var på vei til Kaduna for behandling hos øyenlege.

– Vi er passasjerene som ble bortført på vei fra Abuja til Kaduna. Vi har syke, gamle og unge; en mor og hennes barn blant oss. Bare Gud vet hva vi har vært igjennom her, tryglet et av ofrene. – Vær så snill, vi ber om at regjeringen imøtekommer dem (terroristene) og redder oss.

Nigerian Railway Corporation (NRC) sa at det var 141 passasjerer ombord i VIP-vognene, men terroristene hevdet at de tok 168 personer til fange. Administrerende direktør for Bank of Agriculture (BOA), Alwan Ali Hassan, ble løslatt etter påstått betaling av 100 millioner nigerianske naira (drøyt to millioner kroner) i løsepenger.

– Vi er dem som bortførte disse togpassasjerene for noen dager siden. Vi løslot denne ene passasjeren på grunn av hans alderdom og fordi vi under ramadan syntes synd på ham og hans familie. Regjeringen bør vite at dette er uten betydning. Det skjedde av medlidenhet.

I den korte videoen truet terroristene som var militært kledd og bar våpen, med å drepe de resterende 167 VIP-passasjerene om forhandlingene med regjeringen ikke førte frem. NRC hevdet at det var solgt 398 billetter og at 362 av dem gikk ombord på toget.

At terroristene tilsynelatende ikke er ute etter penger kan skyldes at motivet er utveksling av fanger.

BOA-direktøren hevdet i en video at det ikke var betalt løsepenger for ham: 

– Jeg vil gjerne fortelle at disse menneskene synes synd på meg og lar meg gå på grunn av min alder. Men jeg har etterlatt mange mennesker. Regjeringen bør forhandle om løslatelse fordi de trenger øyeblikkelig hjelp.

Bortsett fra administrerende direktør for Bank of Agriculture som angivelig betalte 100 millioner naira for friheten, skal tre andre ha betalt 50 millioner hver for løslatelse.

Ifølge en kilde er det fastslått at Boko Haram i samarbeid med ledere for lokale bandittgrupperinger, utførte togangrepet.

– Boko Haram har etablert base i området og det vil kreve vedvarende innsats å rydde opp. Det var derfra de planla og utførte togangrepet, hevder en kilde.

Pensjonert sersjant Mohammed Haruna Funtua ble skutt i hodet og brystet da han ville hjelpe en gruppe soldater som forsøkte å befri gislene. Han døde senere av skadene.

Så langt har gislene tilbragt minst 14 dager i bushen sammen med terroristene.

Terrorister har tidligere angrepet toget til Kaduna. Da drepte de åtte passasjerer, skadet 41 og kidnappet en lang rekke andre.

Dette siste angrepet skjedde parallelt med at en gruppe pastorer tilhørende Inter-faith Alliance, arrangerte en fredelig protest mot uopphørlige terrorangrep og drap i delstaten Kaduna. De bønnfalt regjeringen om å innlede massivt bombardement av bandittene.

Det nigerianske forsvarets hovedkvarter meldte torsdag at en høyt profilert Boko Haram-leder, Saleh Mustapha, har overgitt seg. De meldte også at 51 114 terrorister i den nordøstlige delen av landet så langt har overgitt seg. Av dem 11 398 menn, 15 381 kvinner og 24 335 barn (allAfrica).

Toglinjen som ble angrepet forbinder Nigerias hovedstad Abuja med landets kommersielle hovedstad Kaduna.
Kaduna Train Attack: Bandits Parade Kidnapped Victims Including Student

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.