Jihadister tilknyttet ekstremistgruppa IS har tatt hundrevis av mennesker til fange i en by nordøst i Nigeria, opplyser lokale og militære kilder.

Personene som ble bortført hadde ifølge kildene akkurat returnert hjem fra flyktningleirer i regionhovedstaden Maiduguri. Der hadde de bodd i to år siden de ble drevet på flukt i november 2018.

Tirsdag angrep opprørere fra gruppa Den islamske staten Vest-Afrika-provinsen (Iswap) byen Kukawa, hvor de tok folk som gisler, opplyser Babakura Kolo, som leder den lokale militsen i byen ved Tsjadsjøen.

– Terroristene angrep byen i 22 lastebiler i 16-tida og innledet voldsomme kamper med soldatene som bevoktet byen, sier han.

En sikkerhetskilde opplyser til nyhetsbyrået AFP at det har blitt sendt ut jagerfly fra Maiduguri for å «håndtere situasjonen», uten å utdype det ytterligere.

Opprørere fra Iswap brøt med Boko Haram i 2016 og har siden vært dominerende i området. De har i hovedsak angrepet militære mål, men har de siste månedene oftere utført dødelige angrep mot sivile. Rundt 36.000 mennesker er drept, og 2 millioner mennesker er på flukt i forbindelse med opprøret som Boko Haram og IS i Vest-Afrika står bak.

Mange mennesker har søkt tilflukt i ulike flyktningleirer, hvor de er avhengig av støtte fra internasjonale hjelpeorganisasjoner. De siste to årene har lokale myndigheter oppfordret til å sende flyktningene hjem. Flere innbyggere har derfor blitt flyttet tilbake til hjembyene sine, hvor de blir bevoktet av militære styrker.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.