Ifølge Democracy for the Arab World Now og Social Media Exchange rekrutterte saudiske myndigheter Wikipedias høyest rangerte administratorer i landet som agenter. Slik skaffet de seg kontroll over informasjonen om landet.

Informasjonsagenter

5. januar slapp Democracy for the Arab World Now (DAWN) og Social Media Exchange (SMEX) en rapport hvor det hevdes at Saudi-Arabia har infiltrert Wikipedia og fengslet redigerere som har tilføyd kritisk informasjon om politiske fanger. 

Ifølge rapporten hadde saudiske myndigheter rekruttert Wikipedias høyest rangerte administratorer som agenter for å få kontroll over informasjonen om landet på nettsidene. 

32 års fengsel for å «påvirke opinionen» 

To høytstående Wikipedia-administratorer ble i september 2020 arrestert av saudiske myndigheter.

Med henvisning til ikke navngitte kilder med innsyn i saken, hevder DAWN-/SMEX-rapporten at saudiske myndigheter i 2020 arresterte to topprangerte Wikipedia-administratorer identifisert som Osama Khalid og Ziyad-al-Sofiani, og siktet dem for å «påvirke opinionen» og «krenke offentlig moral». Begge hadde tilgang til å redigere fullt beskyttede sider. De ble idømt henholdsvis 32 og åtte års fengsel.

Ifølge rapporten ble de to tiltalt «fordi de hadde bidratt med informasjon som ble vurdert å være kritisk til forfølgelsen av politiske aktivister i landet.

Alle saudi-administratorer sparket

Rapporten sier at Wikimedia sa opp alle sine administratorer i Saudi-Arabia i desember 2022.

Etter en intern undersøkelse i januar 2022 stengte Wikimedia ute 16 av sine administratorer. De er alle fra Saudi-Arabia og utestengt for «redigering av interessekonflikter på Wikipedia-prosjekter i Midtøsten og Nord-Afrika (MENA)-regionen».

– Regjeringsagenter som opptrer som uavhengige redaktører og fengsling av redigerere, demonstrerer den saudiske regjeringens bruk av spioner i internasjonale organisasjoner og hvor problematisk det er å produsere uavhengig innhold i landet.
Sarah Leah Whitson, administrerende direktør i DAWN 

Ulønnede administratorer 

Det skulle være relevant å nevne at Wikipedia opererer gjennom frivillige administratorer og av Wikimedia godkjente redigerere. Disse er ikke ansatt i Wikimedia og blir ikke lønnet, men Wikipedias regler gir dem privilegier som pålitelige og uavhengige administratorer av innhold. Administratorer har myndighet til å redigere, slette og beskytte innhold. 

Som en kuriositet kan nevnes at en venn av oss kaller Wikipedia «Bolsjewikipedia».

En arv etter Khashoggi

Democracy for the Arab World Now er en menneskerettighetsgruppe grunnlagt av den drepte saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Social Media Exchange er en Libanon-basert gruppe som fremmer digitale rettigheter i den arabiske verden.

Hverken Wikimedia – som tilbyr nettleksikonet Wikipedia og Wiktionary – eller saudiske myndigheter har kommentert rapporten.

Ikke bare Wikipedia

En tidligere ansatt i Twitter ble ifjor dømt for å ha spionert for Saudi-Arabia. Ahmad Abouammo overleverte personopplysninger om Twitter-brukere som på anonyme kontoer kritiserte landets kongefamilie. 

– Domstolen understreket at tiltalte delte brukerinformasjonen med en utenlandsk regjering som er kjent for ikke å tolerere dissidenter. Han gjorde det mens han jobbet med sin medtiltalte Ali Alzabarah som flyktet til Saudi-Arabia for å unngå rettssak. Dommen sender et signal til innsidere med tilgang til brukerinformasjon, om spesielt å beskytte informasjonen mot undertrykkende regimer, eller risikere betydelig tid i fengsel.
Det amerikanske justisdepartement

Saken om hvordan Saudi-Arabia infiltrerte Twitter med hensikt å spore og identifisere dissidenter, ble offentlig kjent i 2020.

Saudi-Arabia infiltrerte Twitter: Tidligere ansatt dømt for spionasje

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.