En internasjonal undersøkelse basert på intervju med 17 000 mennesker fra hele kloden viser at nordiske land, Kina og Tyskland er mest kritiske til USA. Sverige tok tredjeplassen og Norge 11. plass som verdens beste land, men er likevel best på livskvalitet og sosiale saker som opptar oss.

U.S. News & World Report har publisert sin årlige rangering over verdens beste land.

Organisasjonen har siden 2016 utgitt rapporten og er kjent for sine mangeårige rangeringer av amerikanske høyskoler, universiteter, sykehus, biler og delstater.

Rapporten fra U.S. News er en omfattende internasjonal undersøkelse som har vurdert 87 nasjoner ut fra 75 forskjellige parametere. Den er basert på intervju med 17 000 mennesker fra hele verden og deltakernes oppfatninger av blant annet landenes økonomi, miljø, lederskap og sosiale spørsmål.

Norske medier har ikke publisert informasjon om rapporten siden 2020 og da skrev Nettavisen at Norge havnet nede på en 10. plass, som var et nedrykk fra 9. plass fra 2019.

Nettavisen skrev at rapporten er delt opp rangeringen i ulike kategorier som «beste land å oppdra barn», «opplevelser», «statsborgerskap», «kulturell innflytelse», «entreprenørskap», «historisk arv», «økonomisk utvikling», «næringslivsvennlig», «makt» og «livskvalitet». Det gjelder også for 2023.

I år har Norge havnet på 11. plass mens Sveits tok førsteplass som verdens beste land. Canada havnet på andreplass, fulgt av Sverige, Australia og USA. Danmark tok 13. plass og Finland kom inn som nummer 14.

Det som er mest overraskende med undersøkelsen er Sveriges plass på listen, spesielt i forhold til Norge og andre skandinaviske land. At Sverige og Norge er mest kritiske til USA er også oppsiktsvekkende – for noen av oss.

Scandinavian countries are not the USA’s #1 fan

Mennesker over hele verden har blandede følelser om USA, men ser vi på det hele bildet ser folk positivt på landet, skriver U.S. News. USA havnet på femteplass i 2023. I fjor tok landet fjerdeplassen.

USA  topper listen når det gjelder oppfatninger om å ha et godt arbeidsmarked (nr. 3), være globalt tilkoblet (nr. 2) og et gunstig land for gründere (nr. 1). Men landet ender opp som tapere på raselikhet (nr. 58) høye priser (nr. 63), og blant de mest byråkratiske landene (nr. 74).

Norge er faktisk rangert som nr. 14 av land som er minst byråkratisk. Kypros, New Zealand, Costa Rica og Finland er visstnok verdens minst byråkratiske land.

Sverige, Norge og Danmark toppet listen for beste land for kvinner, mens USA havnet på 19. plass.

Mens mange land rangerte USA høyt, skilte noen seg ut som USAs største fans, skriver U.S. News videre. Nigeria, Japan, Italia, Polen, Thailand, Sør-Korea, Vietnam og Kenya opplever Amerika som det beste landet totalt sett.

USAs største kritikere er Sverige, Kina, Norge, Tyskland, Danmark, Finland, Saudi-Arabia, og Canada.  Blant disse landene var respondentene fra Sverige de mest kritiske, og rangerte USA på nr. 20, fulgt av Kina som plasserte landet på nr. 17.

Norge, som har sterke historiske røtter med Amerika, var USA tredje mest kritiske land.

Mens amerikanerne rangerte land som Sverige, Australia, Canada, Tyskland, New Zealand og Storbritannia høyt – var ikke disse nasjonene like begeistret for USA, spesielt Sverige. Vår søta bror rangerte USA som nr. 20, mens USA ga Sverige femteplass.

Skjermbilde U.S. News.

Skjermbilde U.S. News.

De forente arabiske emirater, Sveits og Storbritannia ble sett på som de mest prestisjefylte landene fulgt av Frankrike, Tyskland, Sverige, og USA på syvendeplass. Danmark fikk 12. plass i denne kategorien og Norge 14. plass.

Amerikanske respondenter var positive til kvinnelig ledelse på internasjonalt nivå. I årets undersøkelse var omtrent 70 prosent av de amerikanske respondentene enige i påstanden:

– Land ledet av kvinner har en tendens til å være bedre administrert – litt høyere enn de 67 prosent som var enig globalt.

Norge og Sverige er best på livskvalitet og sosiale saker

Norges totale poengsum er 89.6, mens Sverige fikk hele 98.9 poeng. Sverige fikk 100 poeng på politisk stabilitet og 96.8 på trygghet.

Når det gjelder livskvalitet og sosiale saker som opptar oss – social purpose – ligger Sverige og Norge på første– og andreplass av alle landene. For mer informasjon se linken til Norge og Sveriges data.

U.S. News definerer social purpose der et lands borgere samles rundt visse saker de føler sterkt for:

Menneskerettigheter, miljø og religionsfrihet. Støtte til disse sakene kan skape en følelse av kulturell samhørighet i landene, og hjelpe folket deres å identifisere seg med en felles følelse av hensikt. Disse landene blir sett på som de mest progressive, inkluderende og forpliktet til sosial rettferdighet.

Begge landene rangeres høyt i alle kategorier når det gjelder livskvalitet, bortsett fra landets priser.

Verden oppfatter at Norge og Sverige har et godt arbeidsmarked, er stabile land både økonomisk og politisk, er familievennlige, trygge, har lik lønn, og et velutviklet offentlig utdanningssystem og helsesystem.

Nordmenn og svensker bryr seg også om dyrs rettigheter, menneskerettigheter, miljøet, forpliktelse til klimamål, sosial rettferdighet, likestilling, raselikhet og religionsfrihet. De respekterer eiendomsretten, er pålitelige, og har vel fordelt politisk makt.

Sverige og Polen er Bidens største fan

Slike undersøkelser må selvfølgelig tas med en klype salt da det er vanskelig å rangere alle verdens land opp mot hverandre. Men her ser det ut til at de skandinaviske land fortsatt har et rykte på seg for å ha den beste livskvaliteten av alle land og bryr seg om sosiale saker mer enn noen andre.

En skandinavisk utopi med andre ord.

Det må også nevnes at selv om Sverige var mest kritisk til USA i denne undersøkelsen, så har svenskene høy tillit til at Joe Biden, og hvordan han håndterer utenrikspolitikken.

I en undersøkelse fra Pew Research Center i juni hadde Polen og Sverige høyest tillit til presidenten av 23 land som var med i undersøkelsen.

Sverige hadde faktisk høyere tillit til Biden enn selve landet USA – 76 prosent vs. 55 prosent. For polakkene var det omvendt – med 93 prosent tillit til USA og 83 prosent til Biden.

Skjermbilde Pew Research Center

Skjermbilde Pew Research Center.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.