Av 23 land i en omfattende undersøkelse fra Pew Research Center er Polen, Israel og Sør-Korea mest positive til USA, mens Ungarn er minst positiv. Sverige  er det eneste skandinaviske landet som er med, og våre naboers meninger om selve landet USA – og president Biden – er bemerkelsesverdig, men ikke overraskende.

Ifølge Pew Research Centers nye undersøkelse om andre lands oppfatning av USA og president Biden, er synet på USA mer positivt enn negativt i de 23 landene de undersøkte. Av disse nasjonene har 59 prosent et positivt syn på USA, mens bare 30 prosent har et negativt syn.

Undersøkelsen ble utført fra 20. februar til 22. mai 2023, blant 27.285 personer i 23 land. Pew Research har hovedkontor i Washington D.C.

Ser vi på grafen, er Polen med 97 prosent og Israel med 87 prosent de to landene som er spesielt positive til USA. Sør-Korea er nummer tre, med 79 prosent. Ungarn med 44 prosent er minst positive, og følges av Argentina med 51 prosent og Frankrike og Australia med 52 prosent.

Sverige er det eneste skandinaviske landet som er med, og 55 prosent av svenskene er positive til USA. Langt fra Polens nesten 100 prosent.

Lenger nede i artikkelen vil vi vise hva landene mener om president Biden, og vi vil se hvordan tallene forandrer seg, spesielt i Sverige. Mediers propaganda har virket, er det eneste vi kan forklare tallene med.

Kilde: Pew Research Center

Pew Research skriver at Polens syn på USA forbedret seg dramatisk i fjor etter starten av krigen i Ukraina og er fortsatt høy i år. I tillegg sier de at Polen og Israels positive tall er de høyeste de har vært siden de først begynte å kartlegge disse landene.

I land der Pew Research ikke har undersøkt siden 2019, har synet på USA blitt bedre. Generelt følger de det samme mønsteret som de så i sin undersøkelse fra 2021:

– Mange land ga USA rekordlave rangeringer under president Donald Trumps administrasjon og starten av coronavirus-pandemien, og så en markant forbedring etter at Biden tiltrådte. Ifølge Pew vurderer nå 63 prosent av meksikanerne USA positivt, sammenlignet med et lavpunkt på 30 prosent i 2017, Trumps første år som president.

– Many countries gave the U.S. record low ratings during former president Donald Trump’s administration and the start of the coronavirus pandemic, then saw a marked improvement after Biden took office. For example, 63% of Mexicans now rate the U.S. positively, compared with a low of 30% in 2017, Trump’s first year as president.

I 17 land, inkludert Canada, Australia, Sør-Korea, Israel og nasjoner i Europa og Latin–Amerika, ba de folk plassere seg på en ideologisk skala som strekker seg fra venstre til høyre. Folk på den politiske høyresiden har generelt mer positive syn på USA enn de på den politiske venstresiden.

Unntaket er igjen Ungarn:

– Ungarere på høyresiden av det politiske spekteret – spesielt dem som har et positivt syn på det regjerende Fideszpartiet – vil mindre sannsynlig se positivt på USA.

– People on the political right generally have more positive views of the U.S. than those on the political left. The exception, again, is Hungary: Hungarians on the right of the political spectrum – particularly those who have a favorable view of the ruling Fidesz party – are less likely to view the U.S. positively.

Tillit til Bidens utenrikspolitikk

Samlet sett får Biden positive anmeldelser på undersøkelsen, selv om det er bemerkelsesverdige forskjeller mellom land, skriver Pew Research.

Etter det vi kan se, er det Sveriges som er bemerkelsesverdig. Ikke i forhold til de andre landene, men mellom sine meninger om selve landet USA – og president Biden.

En median på 54 prosent av de 23 landene sier at de stoler på at Biden gjør det rette i internasjonale forhandlinger, og 39 % sier at de ikke gjør det.

Mens bare 55 prosent av svenskene vurderte landet USA positivt, hadde 76 prosent tillit til president Bidens utenrikspolitikk, en økning på 21 prosentpoeng.

Mer enn åtte av ti polakker har tillit til Bidens internasjonale politikk, og tallet er på et rekordhøyt nivå, ifølge Pew. Tallet er rekordlavt i Ungarn, bare 19 prosent av ungarerne er enige, og har falt 12 prosentpoeng siden 2022.

Ungarn er ikke det eneste NATO-allierte land med begrenset tillit til Biden, skriver Pew. Omtrent halvparten eller mer i Spania, Frankrike, Hellas og Italia – som alle er medlemmer av NATO – sier at de ikke har tillit til at Biden gjør det rette med hensyn til internasjonal politikk.

Nederland og Tyskland har som Sverige mer tillit til Biden enn landet USA, men ikke langt fra så stort gap som Sverige. Som vi kan se, er Argentinas tillit til Biden lav – bare 30 prosent. Landet er nøyaktig motsatt av Sverige, da 51 prosent av argentinere ser positivt på landet USA – 21 prosentpoeng mer enn tilliten til Biden.

Kilde: Pew Research Center

I landene som Pew ikke har undersøkt siden 2019, er dette den første målingen på tillit til Biden som president. I hvert land er nåværende vurderinger for Biden høyere enn for Trump, men lavere enn under Obamas presidentskap.

Fem prosent av meksikanere hadde tillit til Trump

I Mexico, for eksempel, var rangeringene av den amerikanske presidenten høyest i det første året av Obamas presidentperiode, da 55 prosent av meksikanerne hadde tillit til ham. Men tallene stupte til rekordlave på bare 5 prosent da Trump tiltrådte. Nå har 43 prosent av meksikanerne tillit til Biden.

Dette generelle mønsteret samsvarer med dataene Pew ser i mange andre land de undersøker. Spesielt sank tilliten til Bidens utenrikspolitikk mange steder etter hans første år i embetet, men er fortsatt høyere enn Trumps høyeste tall i alle land, unntatt Ungarn og Israel.

Ser vi nøyere på grafen under, er Kenya og Nigeria, de to landene som hadde størst tillit til Trump, etter Israel. Interessant!

Vi ser igjen på tallene til Sverige da det er landet som interesserer mange av oss mest. I 2007, hadde 21 prosent av svenskene tillit til George W. Bush. I 2016, var svenskenes tillit til Barack Obama høyest av alle landene, med 93 prosent. Svenskenes tillit til Trump gjennom fire år var 10, 17, 18, og 15 prosent. Med Joe Biden steg tilliten til 85, 74, og nå i år 76 prosent.

Vi elsker dere likevel søta bror – og søster.

Kilde: Pew Research Center

International Views of Biden and U.S. Largely Positive | Pew Research Center

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.