Kinas president Xi Jinping, her under en seremoni sammen med Joe Biden i 2015. Nå viser en ny måling at nær hver femte europeer mener at Kina fører en klok politikk overfor omverdenen. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB

En undersøkelse gjort av Pew Research Center viser at europeere har større sans for totalitære regimer enn for Trump. Innvandringsliberalisme er også populært. Tre av fire mener Tysklands statsminister Angela Merkel fører riktig utenrikspolitikk.

NTB presenterer i dag undersøkelsen, som viser at europeere nå har større tiltro til totalitære styresett. Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping nyter  større tillit hos europeere enn Trump.

Den siste undersøkelsen, som ble gjort i tidsrommet juni til august i år, avdekket at bare 16 prosent av de spurte fester lit til at Donald Trump fører en klok politikk overfor omverdenen. 83 prosent svarer at de har ingen tiltro til USAs president når det gjelder dette. 23 prosent mener Putin fører en riktig utenrikspolitikk, mens 19 prosent sier det samme om Xi.

Innvandringsliberale Merkel utmerker seg også i undersøkelsen:

Tysklands statsminister Angela Merkel troner på tillitstoppen i Europa, og tre av fire (76 prosent) mener at hun «gjør det riktige» i utenrikspolitikken.

Frankrikes president Emmanuel Macron gjør det også godt i undersøkelsen og får gode karakterer hos 64 prosent, mens 48 prosent mener det samme om Storbritannias statsminister Boris Johnson.

Blant europeiske Trump-tilhengere finner målingen hovedsaklig innvandringskritiske velgere.

Bildet manifesterer seg ekstra godt blant svenske respondenter. I Sverige er det tilhengere av Sverigedemokraterna som har størst sans for Trump, viser undersøkelsen. Bare 7 % av svenskene har tillit til Trump.

33 prosent av Sverigedemokraternas tilhengere har tillit til Trump, mens andelen blant andre svensker er 7 prosent.

 

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂