Nederlands statsminister Mark Rutte tar imot Angela Merkel til en arbeidslunch om klima. EU holder klimatoppmøte i september. Det går enorme ressurser til det grønne skiftet, men hvordan går det med EUs økonomi? Den har stagnert. Foto: Remko de Waal/EPA/Scanpix

EU går mot Trumps forslag om at Russland skal slippe inn i G7 igjen på helgens møte i Biarritz, slik at det blir G8. EU skyver «demokratiet» foran seg. Det lyder falskt med tanke på EUs politikk overfor både Kina og Russland.

EU har ingen problemer med å handle med Russland når det passer dem selv. Merkel lar Putin bygge en gassledning tvers gjennom Østersjøen og direkte til Tyskland. En ting er at Tysklands energiavhengighet av Moskva øker. Noe annet og minst like alvorlig er at Putin utmanøvrerer de andre statene i øst, som har hatt store inntekter som transportland. Pluss: Putin kan skru igjen gassen til disse landene og likevel holde husene i Tyskland varme. Det kunne han ikke før. Da frøs tyskere såvel som ukrainere.

Merkel har dermed styrket Putins posisjon i forhold til naboene.

Hva har Trump gjort? Han har gjort USA energiuavhengig og dermed sørget for at oljeprisen ble liggende lav. Hva er det Russland er mest avhengig av? Å selge olje og gass. Da vil man helst ha så høy pris som mulig.

USA har også anstrengt seg for å stanse rørledningen til Tyskland. Uten hell.

Tyskland har heller ikke noe forsvar å snakke om. Hvem skal beskytte tyske interesser? Hvem skal beskytte de andre landene som har lagt seg i kjølvannet til Berlin?

Anti-Trump-signaler

Før helgens toppmøte understreker EU at G7 fortsatt skal være en samling demokratier med respekt for loven. Unionen stenger foreløpig døren for Russland.

USAs president Donald Trump tok nylig til orde for å slippe Russland inn i det gode selskap igjen, fem år etter at landet ble kastet ut av det som den gang het G8. Hans franske kollega mener det er for tidlig og får støtte fra øverste hold i EU.

– EU mener grunnene for å ekskludere Russland er like klare i dag som for fem år siden. I likhet med Emmanuel Macron og Angela Merkel mener vi det vil være lite produktivt og et svakhetstegn om Russland ble invitert tilbake uten betingelser, sier en høyt plassert EU-tjenestemann før G7-toppmøtet som starter i Biarritz til helgen.(NTB)

Russia collusion viste seg å være en stor bløff orkestrert av Demokratene. Har ikke Merkel fått med seg det? Lever hun fortsatt i forestillingen om at Trump er en russisk agent?

Dette var aldri noe annet enn sort propaganda,men den var noe å lene seg på. Trump har gjort sveisen på mange EU-topper uryddig.

Kina

Men det holdt ikke med ett spark. EU måtte levere to: Kina og handelskrigen.

Et annet viktig tema i den sørvestfranske badebyen blir verdensøkonomien og global handel.

– EU mener handelskonflikter er den største trusselen mot verdensøkonomien og vil fortsette å argumenter for å bevare og reformere Verdens handelsorganisasjon, WTO, sier den anonyme EU-toppen torsdag. Han påpeker at det også er handelskonflikter mellom noen av G7-landene.

– Vi tror dette møtet kan være nyttig for å redusere noe av den spenningen og fokusere på det positive, sier han og trekker fram forbedringen av handelsklimaet mellom EU og USA. (NTB)

Handelskonflikter oppstår når bytteforholdet er feil. Obama syntes det var greit så lenge Apple og Google ble store. Det var ikke så farlig om den amerikanske middelklassen ble deklassert.

Trump lovte forandring. Skulle politikken gi varige resultater måtte han ta et oppgjør med Kina.

Merkel og Macron står for en annen politikk: De er pro-Huawei. Ikke noe oppgjør der i gården. Hvis stater skulle vært utestengt pga selvtekt burde Kina vært utestengt for sin selvtekt i Sørkinahavet. Eller hva med innesperringen av en million uighurer i leire i Xinjang? Trump har tatt opp Kinas behandling av sin egen muslimske befolkning?

Hva har EU gjort? Kanskje like mye som Erna som har underskrevet på at Norge aldri mer skal krenke Kinas interesser?

 

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!