Den tyske regjering slapp dette bildet av Angela Merkel som skal fortelle hjemmepublikummet at forbundskansleren står opp mot Trump. Men kroppsspråket til Trump forteller at han ikke kommer til å snu.

Venstresiden er så overbevist om sin egen fortreffelighet at den ikke forstår at politikk ikke er en skjønnhetskonkurranse. Er det tilfeldig at selvrettferdighet er et kjenntegn ved to av de mest velutseende lederne, Emmanuel Macron og Justin Trudeau?

Trudeau var vert for G7-møtet. En vert må overholde visse regler. Men ikke før var Trump i lufta før Trudeau angrep ham. Trump var på vei til sitt viktigste møte: Et forsøk på å nedruste den koreanske halvøya. Er ikke det i de andre G7-landenes interesse?

Faktum er at de oppfører seg som om dette er Trumps spill. Noe de ikke vil investere i.

Når Trump reagerer med vrede blir de fornærmet.

Det sier alt om konstellasjonen mellom USA og Vest-Europa/Canada. Sistnevnte later som om det er Trump som er umulig.

Trump har ikke lagt skjul på at han er the Disrupter. Han bryter med Obama og Merkels dialoglinje. Obama gikk på nederlag etter nederlag med sin politikk. Likevel har ikke venstresiden lært.

Faktum er at de ikke er interessert i at Trump lykkes. Det vil være et nederlag for deres egen politikk, enten det gjelder migranter, islam, Kina eller handelspolitikk.

Derfor stiller de seg på sidelinjen. Avventende. Det eneste de har å tilby er ord og moralisering.

Europeerne forstår ikke at det er Trump som er hovedaktøren på verdens internasjonale scene, i en grad vi ikke har sett på mange tiår.

EU og den liberale fløyen behandler ham likevel som en freak.

Hva om han lykkes?

De som kun reagerer i politikken havner i en svak posisjon.

Mediene gjør ikke annet enn å hamre Trump. En av de mest vulgære er VGs utenrikskorrespondent Jostein Matre.

Overskriften sier noe om tonen: Kanadiere reagerer på Trump-utsagn: – Han er kongen av rasshøl!

VG er på linje med Robert de Niro som gjerne skulle dra til Trump med et balltre.

Matre er så foraktfull overfor Trump at han får frem hvor nedlatende Trudeau oppførste seg:

Der sa han blant annet at stål- og aluminiumstollen Trump har innført mot blant annet Canada på mange måter er fornærmende, fordi den amerikanske presidenten har brukt nasjonal sikkerhet som argument.

Det liker ikke land som har stått last og brast med USA som allierte i en rekke kriger siden andre verdenskrig.

– Vi kommer ikke til å la oss bølle med, sa Trudeau, som forklarte hvorfor han mener det er urimelig av USA å innføre skyhøye tollsatser.

Denne feminine politikeren tar frem sin aggresivitet overfor en maskulin politiker på høyresiden. Det er betegnende for den liberale fløyen: De er føyelige og ettergivende overfor tyranniske regimer, men overfor en vestlig politiker som vil forhandle ut fra styrke, tar de frem indignasjon og fordømmelse.

De drømmer ikke om at velgerne kan komme til å gjennomskue dem.

Kontrasten begynner å bli veldig tydelig.

Hvis Trump er så whacko som de sier, må de adressere det han sier: Hvordan kan et land leve med et handelsunderskudd på 375 milliarder dollar i året, bare til Kina, USAs hovedutfordrer?

Merkel, Macron og May adresserer ikke sammenhengen mellom nasjonal sikkerhet og økonomisk styrke:

Trudeau er dum nok til å anklage Trump for å bruke nasjonal sikkerhet som et påskudd!

Trump er ved å slå fast noen enkle sannheter. Han forteller USAs handelspartnere at det er de som har enorme overskudd i handelen med USA som har et problem. Canada har ikke noe å presse med. Canadierne selger bildeler til USA og samtidig har de skyhøye tollsatser på amerikanske landbruksprodukter.

Det er ikke rart Europas største eksportnasjon, Tyskland, gjerne ser at dagens situasjon fortsetter. Dermed oppsstår en felles interesse med det røde diktaturet Kina.

President Xi Jinping kunne i helgen tillate seg å gi Trump et spark. Han vet han har et publikum i politikere som  Merkel:

Kinas president Xi Jinping ber om mer internasjonalt samarbeid og en slutt på kortsiktig og egoistisk politikk som bestemmes bak lukkede dører.

Samtidig som verdens ledende demokratiske industriland har holdt G7-toppmøte i Canada, har Xi stått i spissen for et toppmøte i Shanghai samarbeidsorganisasjon (SCO), der blant annet Russland, India, Pakistan, Afghanistan og en rekke sentralasiatiske land er medlemmer.

– Vi burde avvise egoistisk, kortsiktig, trangsynt og lukket politikk. Vi må opprettholde reglene til Verdens handelsorganisasjon (WTO), støtte det multilaterale handelssystemet og bygge opp en åpen global økonomi, sa Xi i en tale søndag, dagen etter at G7-møtet endte med at USAs president Donald Trump trakk tilbake sin støtte til en felles erklæring.

SCO er en mellomstatlig organisasjon som har sikkerhetspolitisk samarbeid som hovedoppgave. Etter at gruppen ble dannet i 2001, er den blitt oppfattet som en motvekt til USA og andre vestlige lands innflytelse i Asia og Sentral-Asia.

Ett av diskusjonstemaene under møtet har vært om Iran, som nå har observatørstatus, skal bli fullverdig medlem. Russlands president Vladimir Putin sa lørdag at han støtter en slik utvidelse.

I en tale under toppmøtet kritiserte Putin også USAs skroting av atomavtalen med Iran. Han understreket at SCOs medlemsland er bekymret for beslutningen ettersom den vil kunne destabilisere situasjonen i regionen. (NTB)

Verdens mest ekspansive, aggressive stormakt kritiserer egoisme! Verdens mest autoritære stat, med en president på livstid, beklager «trangsynt og lukket politikk»! Det er humor på høyt nivå.

Trump avkler Europa fullstendig med tre tweets:

 

Med den siste slår han bena under Merkel:

 

 

Det er som om europeerne ikke forstår hvem som betaler gildet, og sammenhengen mellom frihet og økonomi.

De vil måtte lære, selv om de stritter i mot.

Bite the bullet, sier amerikanerne.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂