Den tysk utenriksminister Heiko Maas etter å ha møtt den nye nasjonale sikkerhetsrådgiveren John R Bolton i Det hvite hus 23 mai. Slukøret er ordet som faller en inn. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix

Tysk UD kalte den nye USA-ambassadøren Grenell inn på teppet da han i et intervju med Breitbart.com hilste fremveksten av nye konservative partier i Europa velkommen. Nå sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas at man like godt kan gi opp å forstå Donald Trump.

Det er bortkastet for USAs allierte i Vesten å forsøke seg på å forstå USAs president Donald Trump, sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas.

Maas er av den italienske avisen Corriere della Sera blitt spurt om Trumps helomvending da presidenten trakk USAs støtte til G7-erklæringen, etter først å ha skrevet under på den.

– Ærlig talt, jeg er ikke sikker på om vi bør bruke energi på å forstå hva Trump eller andre gjør. Nøkkelen er å trekke de rette konklusjonene, sier Maas i intervjuet i avisens lørdagsutgave. (NTB)

Utenriksministeren er landets fremste diplomatiske sendebud. Han skal ivareta kommunikasjonen med fremmede makter. Det står fremdeles flere tusen amerikanske soldater på tysk jord. USA betaler for Tysklands forsvar. Hva er det sosialdemokraten Heiko Maas tenker på?

Maas viser til Trumps reaksjon på at vertskapet Canada sto og snakket USA og Trump ned etter at Trump hadde forlatt toppmøtet. Trump befant seg om bord på Air Force One da Trudeau sa canadierne ikke ville finne seg i USAs straffetoll.

-Det sa han like etter at vi hadde oppnådd enighet. Etter at vi hadde forstått hverandre. Trodde han jeg ikke ville få det med meg? Vi har tyve tv-skjermer om bord på Air Force One, sa Trump etter at han var kommet frem til Singapore.

Trump opplevde det som å bli dolket i ryggen. Han skulle over å forhandle med Nord-Koreas leder, den første amerikanske president som har foretatt en slik reise. Bill Clinton ble invitert, men sendte Madeleine Albright i stedet.

Justin Trudeau drev innenrikspolitikk i velkjent stil, og oppfattet ikke hvor mye USA satset på toppmøtet.

Den tyske utenriksminister gjør heller ikke det.

De forstår ikke at Trump har en annen stil og en annen måte å gjøre tingene på. Obama reiste rundt og ba om unnskyldning for USA. Merkel har latt tysk forsvar forfalle og inviterte inn 1,2 millioner hovedsakelig muslimske menn. Hvem skal forsvare Tyskland?

I stedet snakker Maas som om det er Trump som svikter Vesten.

– Dette gjelder ikke bare Europa, men hele Vesten, inkludert NATO. Jeg vil ikke si at Vesten ikke lenger finnes, men at den i stedet vil følge andre regler, sier Maas.– Noen ting pleide vi å ta for gitt, spesielt at USA ville garantere for Europas generelle sikkerhet. Dette gjelder ikke lenger, legger Maas til.

Maas og statsminister Angela Merkel møter mandag Italias nye statsminister Giuseppe Conte i Berlin. (NTB)

En rekke amerikanske forsvarsministere har advart europeerne. Forsvarsminister under både Bush II og Obama, Richard Gates, sa det klart og tydelig: Amerikanerne kommer ikke til å ville betale for deres barnebarns fremtidige sikkerhet hvis dere ikke vil gjøre det selv.

Men europeerne «don’t get it». Nå har de fått en president som går fra ord til handling. Signalene fra USA har vært tydelige lenge, men europeerne har valgt å overse dem.

Trumps stil og oppførsel provoserer en bestemt type tyskere. Det vekker antiamerikanske følelser.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.