Heiko Maas med følge forlater Det hvite hus etter samtaler med John R. Bolton i mai 2016. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix

Tysklands utenriksminister Heiko Maas kommer med et usedvanlig freidig angrep på Donald Trump og USA. Han sier skadene på det transatlantiske samarbeidet er så store at det skal mer til enn en ny president for å reparere dem.

– De som måtte tro at en Demokrat i presidentstolen vil være nok til å gjenopprette det transatlantiske partnerskapet til hva det en gang var, undervurderer de strukturelle endringene som har funnet sted, sier Maas.

Tysklands utenriksminister beskriver forholdet til USA som «ekstremt viktig», men sier at det «i sin nåværende form ikke lenger oppfyller de krav som noen av sidene har», og at det derfor må forbedres.

Det er det andre angrepet fra et tysk regjeringsmedlem på USA i løpet av få dager. Angela Merkel selv sa for få dager siden at hvis USA ikke vil spille rollen som supermakt, må Tyskland vurdere alternativer. Det hørtes nesten ut som en rasjonalisering av å velge Kina.

Tyskland har provosert Trump ved ikke å betale sine 2 prosent av BNP til forsvar og ved å gjennomføre byggingen av gassledningen Nordstrøm 2 til tross for sterke advarsler fra Washington.

Man kan argumentere for at det er Tyskland som orienterer seg bort fra USA, ikke omvendt. Trump ønsker forpliktende samarbeid, ikke gratispassasjerer. Det er mulig at de 9500 soldatene som trekkes ut av Tyskland, vil bli overført til Polen. I så fall er avskrekkingen mot Russland kraftigere enn om de står i Tyskland.

Tyskland burde være obs på samarbeidet mellom USA og Polen. Hvis Polen får amerikanske stryker på sin jord, trenger ikke Polen være like forsiktig overfor Berlin og EU.

Heiko Maas har markert seg som en antiamerikansk politiker, og uttalelsen kommer ikke som noen stor overraskelse.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.