Hånden til Qassem Suleimani med den karakteristiske «røde» ringen. Fotografen som tok dette bildet vil være anonym, og det forstår man godt. Foto: SalamPix/Abaca/Scanpix
Reaksjonene på drapet på Qassem Soleimani er vidt forskjellig, selv blant regjeringer som regnes som allierte. Det er «frykt»-fløyen, anført av Joe Biden, som mener at Trump har kastet en granat inn i en kruttønne. Sterkere kan det ikke sies. Så har vi Storbritannias nye utenriksminister Dominic Raab som ber om ro. Det er en klar oppfordring til Iran om å parkere hevnlysten.
“We have always recognised the aggressive threat posed by the Iranian Quds force led by Qasem Soleimani. Following his death, we urge all parties to de-escalate. Further conflict is in none of our interests,” he said in an emailed statement. (Reporting by William James, editing by David Milliken)
Utenriksminister Mike Pompeo sa han møtte forståelse etter en ringerunde, bl.a. til den tyske utenriksminister Heiko Maas og et medlem av det kinesiske politbyrået, Yang Jiechi.
Men i minste offentlig er det avstand mellom Trumps USA og europeiske allierte. Hvis de støtter USA holder de lav profil. Kritikerne derimot står åpent frem.
Tysklands utenriksminister Heiko Maas tilhører SPD og er kjent for å stille seg kritisk til Trumps politikk.
Det samme er EUs nye president:
– Det er en risiko for en generell oppblussing av volden i hele regionen og for at mørke terrorkrefter skal blomstre opp i perioder med religiøse og nasjonalistiske spenninger, sa han.
EU har ingen soldater i regionen som kan bli tatt som gisler. Når EUs fremste ikke viser noen forståelse for USAs handling, distanserer de seg fra Europas viktigste allierte og sier «det er ikke vårt bord».
Norges utenriksminister står på Brussels side.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også bekymret over utviklingen.
– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene, sa hun fredag.
Det er også Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
«En rigtig, rigtig alvorlig situation.»
Det er alt hun vil si og disse kryptiske ord er en slags helgardering. Man står fritt til å kritisere begge parter, men det er neppe hva USA forventer etter å ha stått opp mot Iran.