Et syv timer langt intervju med Irans utenriksminister Javad Zarif er lekket til utlandet, hvor det ble sendt på en persisk-språklig kanal i London søndag. I intervjuet sier Zarif at han ble tilsidesatt. Revolusjonsgardens mektige general Qassem Soleimani styrte utenrikspolitikken og Soleimani forsøkte forpurre atomavtale i samarbeid med Moskva.

Både uttalelsene og det at de ble lekket er uhørt i Iran.

«I have never been able to tell a military commander to do something in order to aid diplomacy,» Zarif said.

Det Zarif sier er at Revolusjonsgarden står over ham. At han klager om dette er samtidig en kritikk av Den øverste leder, Ali Khamenei, for bare Khamenei kan gi Revolusjonsgarden en plass over landets utenriksdepartement.

Det Zarif sier er dermed at Khamenei stilltiende tar Revolusjonsgarden kjøre en aggressiv ekspansiv utenrikspolitikk, der engasjementet i Jemen og Syria er uttrykk for hans vilje. Det reiser en rekke spørsmål om troverdigheten til Biden-administrasjonens forhandlingsstrategi.

USA forhandler med en utenriksminister som sier on the Record at han har null innflytelse på utenrikspolitikken. De som har lekket stiller dermed også Biden og Tony Blinken i forlegenhet.

Spørsmålet er: Hvorfor og hvem lekket samtalen? Er det for å skade Zarif eller hjelpe ham? Innad vil det utvilsomt skade ham.

Using language rarely heard in politics in Iran, Zarif complained about the extent of influence the late IRGC commander Qassem Soleimani had over foreign policy, hinting that Soleimani tried to spoil Iran’s 2015 nuclear deal by colluding with Russia.

«He (Soleimani) asked me to make this or that concession or point almost every time I went to negotiate (with world powers),» Zarif said in the recording, that was aired on the TV’s Clubhouse channel on late Sunday.

Det var altså Soleimani som instruerte utenriksministeren i forhandlinger om en atomavtale. Denne innrømmelsen reiser i neste omgang spørsmålet om Iran er til å stole på. Tvilen om det har vokst i årene siden avtalen ble inngått. Det var en grunn til at Trump sa den opp og at han også drepte Soleimani.

På en måte gir Zarif indirekte Trump rett: Soleimani var en farlig mann.

Zarif sier det rett ut:

«The (military) field’s success was more important than diplomacy’s success. I was negotiating for the (military) field’s success.»

Soleimani ble drept, men det er som Zarif sier at arven lever videre og truer nye forhandlinger.

Zarif henger ut regimets skittentøyvask og får neppe poeng for det av Den øverste leder. Han forteller om da regimet skulle hevne likvideringen av Soleimani og i stedet skjøt ned et passasjerfly. Regimet ville til å begynne med ikke innrømme feilen, akkurat som russerne benektet at de skjøt ned et passasjerfly over Ukraina.

«I said (at the Supreme National Security meeting) that the world is saying the plane was hit with missiles. If the plane was really hit with missiles, tell us so we can see how we can fix it,” Zarif said in the recording.

«They told me :’no, go, go tweet and deny it’.»

 

In leaked recording, Iran’s Zarif criticises Guards’ influence in diplomacy

Ros til Sidsel Wold som to dager på rad har orientert om denne historien.

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.