Iran skjøt onsdag opp ni raketter, en av dem skal være den avanserte Shahab 3, med en rekkevidde på 2.000 kilometer. Det skjer dagen etter at en rådgiver for Den øverste leder Ali Khamenei, sa at Iran i tilfelle angrep vil ramme Tel Aviv, amerikanske interesser og stenge Hormuz-stredet. Den siste trusselen fikk oljeprisen til å hoppe 2 dollar, men trusler om å stenge Hormuz mobiliserer verdenssamfunnet bak USA. USA vil ikke tillate at det skjer. I Europa kunne utenriksminister Condi Rice peke på Irans raketter og si at rakettskjoldet viser sin berettigelse, dagen etter at hun undertegnet en rakettskjoldavtale med Tsjekkia.

Ved å vifte så høyt med sine muligheter, og føre et så aggressivt språk risikerer Iran å overbevise omverdenen om at Iran under ingen omstendigheter må få lov å utvikle en atombombe. Israel og USA vil ha araberverdenens stilltiende samtykke hvis de ødelegger denne muligheten.

Hele den iranske eliten står ikke bak trussellinjen. Den kommer først og fremst fra Revolusjonsgarden, som er en stat i staten, også økonomisk.

«We warn the enemies who intend to threaten us with military exercises and empty psychological operations that our hand will always be on the trigger and our missiles will always be ready to launch,» Revolutionary Guards air force commander Hossein Salami said, according to ISNA news agency.

Iran tests missiles, vows to hit back if attacked

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂