Mye blod på disse hendene. Bashar al-Assad hilser på Ali Khamenei 25. februar. 

Den øverste leder Ali Khameni holdt en tale sommeren 2018 hvor han uttrykte mistro, mistillit og direkte fiendtlighet til EU. Khamenei hadden ingen tiltro til at EU kunne være en motvekt til USA og kunne redde atomavtalen.

“(The Europeans) are bad. They are really bad. I have a lot to say about the Europeans; not because of their current policies, but their mischievous nature over the last few centuries,” said Khamenei. “Do not tie the Iranian economy to something that is out of our control.”

Ikke bare hva EU står for i øyeblikket. Khamenei bygger på flere hundre års erfaring.

Dette er stikk i strid med den forsonlige linjen som Rouhani og utenriksminister Mohammad Javad Zarif står for.

Det kan forklare hvorfor Zarif uten forvarsel for et par uker siden kunngjorde at han trakk seg. På Instagram. Statsminister Hassan Rouhani nektet å godta oppsigelsen. Zarif fortsatte.

Nå vet vi mer om beveggrunnene.  Khamenei tilhører fløyen som er fiendtlig til Vesten og ikke tror på noe samarbeid.

Ikke til å misforstå

Talen, som ble holdt bak lukkede dører til regjeringen, ble lagt ut på Khameneis hjemmeside.

Samtidig sa Zarif at det var uholdbart at Iran kunne ha mer enn en utenrikspolitikk. Det var et spark til Khamenei. Zarif sier utenrikspolitikken er hans bord.

“It should be sensed in the world that the words of the Foreign Ministry are the words of the entire country and its leaders,” Zarif said, according to Fars news agency.

“And this ministry is responsible for the foreign relations of the whole country. It’s not that any body inside or outside the government has its own foreign policy, and we’re only responsible for the foreign policy of the foreign ministry. In that case, there would be no need for a foreign ministry.”

Da Zarif gikk av ble det spekulert i at han ikke var inkludert da Syrias Bashar al-Assad hadde vært på besøk, for første gang siden 2011. Det var et signal som ikke var til å misforstå: Zarif hørte ikke med i kretsen som bestemmer.

Splittelsen i ledelsen er helt åpen og den gjelder dialog-linjen.

Khamenei, who has the final say on all major Iranian domestic and foreign policy and only reluctantly backed the nuclear negotiations, warned Rouhani’s government on Monday not to be deceived by European countries and their “smiles”.

Hvordan tenker Federica Mogherini og EU om Khameneis forakt for deres smil?

Ikke nok

Frankrike, Tyskland og Storbritannia opprettet en egen mekanisme i januar som gjør det mulig å handle med Iran uten å bruke dollar.

France, Germany and Britain opened a new channel for non-dollar trade with Iran in January, although diplomats say it is unlikely to enable the big transactions Tehran says are needed to keep a nuclear deal afloat.

Men Iran sier det ikke er nok. Iran sier EU skal la være å stille krav.

On Monday, Iranian Foreign Ministry spokesman Bahram Qasemi praised the proposed EU mechanism, known as Instrument in Support of Trade Exchanges (INSTEX), as a “late but important step”. Qasemi, however, warned that the Islamic Republic would accept no conditions from the EU.

“The European countries know we do not accept conditions and we do not seek permission for our foreign policy.”

Hvilke krav?

Hvilke krav er det talsmann for Irans UD mener? Han sikter til kravene om at Iran må innstille programmene for utvikling av langtrekkende raketter. Det er en måte Iran projisererer makt på. Trump har sagt opp atomavtalen fordi Iran spiller en regional rolle i Syria og Jemen og Gaza, ved å støtte en side i en krig.

I tillegg kommer en nagende mistanke om at atomprogrammet vil bli gjenopplivet etter ti år.

Men disse kravene er helt uakseptable for Iran.

Mahan Air

Det har lenge skurret i forholdet til Iran, selv om det politik uønsket. Når tyske myndigheter nedlegger totalforbud for et iransk flyselskap er det en grunn til det.

The United States imposed sanctions on Mahan Air in 2011, saying it provided financial and other support to Iran’s Islamic Revolutionary Guards (IRGC), and has been pressing its European allies to follow suit.

The German ban on the airline takes immediate effect, a foreign ministry spokesman said.

U.S. Treasury Secretary Steve Mnuchin said on Monday that the “U.S. Treasury appreciates the important decision by Germany to deny Mahan Air’s landing rights. Mahan routinely flies IRGC-QF and weapons to Syria, is subject to our terrorism secondary sanctions, and should be denied access around the world.”

The U.S. ambassador in Berlin, Richard Grenell, who has long objected to Mahan Air’s links to Germany, welcomed the ban.

“Mahan Air has flown terrorists, weapons, equipment, and funds to international locations to support Iranian terrorist proxy groups,” he said in a statement.

“Iran’s use of Mahan Air to support the Assad regime in Syria, for example, has contributed to incredible human suffering, violence, and political instability felt across the world,” he said, referring to Syrian President Bashar al-Assad.

https://www.reuters.com/article/us-germany-iran-airline/germany-bans-iranian-airline-on-suspicion-of-spying-terror-idUSKCN1PF0QC

Drap

I tillegg kommer at Iran – i likhet med Russland – dreper motstandere i Europa. Det har nå skjedd flere ganger og europeerne blir nødt for å reagere.

EUs ministerråd har vedtatt sanksjoner mot en gren av etterretningstjenesten i Iran for attentatplaner i Danmark og flere andre europeiske land.

Sanksjonene innebærer at Irans direktorat for indre sikkerhet oppføres på EUs terrorliste, opplyser Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen. I tillegg oppføres to iranske enkeltpersoner på terrorlisten.

Endringene trer i kraft onsdag.

– Dette sender et tydelig signal til Iran og andre land, sier Samuelsen.

Sanksjonene kommer som en reaksjon på flere hendelser de siste årene, deriblant attentatplaner som ble avslørt i Frankrike i juni og saken fra oktober i fjor der en norskiraner ble siktet for attentatplaner i Danmark.

I tillegg danner to drap på iranere i Nederland en del av bakteppet, ifølge Nederlands utenriksminister Stef Blok.

De to iranerne sto i opposisjon til det iranske regimet og ble drept i henholdsvis Almere i 2015 og Haag i 2017. Den nederlandske etterretningstjenesten AIVD har «sterke indikasjoner» på at Iran står bak drapene, skriver Blok i et brev til nasjonalforsamlingen, ifølge avisa de Volkskrant.

Saken har likevel vært vanskelig for EU på grunn av hensynet til atomavtalen med Iran. EU har lagt stor prestisje i arbeidet for å forsøke å redde avtalen etter at USA trakk seg fra den. (NTB)

EU sklir i retning USAs standpunkt, og det er som følge av Irans egne handlinger, ikke fordi EU vil.