President Hassan Rouhani varslet onsdag at Iran trekker seg fra den delen av atomavtalen som gjelder uran og tungtvann. Iran gir partene 60 dager til å komme opp med nye forslag.

Iran inches away from nuclear deal amid US sanctions

Iran’s president said Wednesday that it will begin keeping its excess uranium and heavy water from its nuclear program, setting a 60-day deadline for new terms to its nuclear deal with world powers before it will resume higher uranium enrichment.

Rouhani holdt talen på ettårsdagen for Trumps oppsigelse av avtalen.

“This surgery is to save the (deal), not destroy it,” Rouhani said.

Irans krav truer hele avtalens eksistens. Oppbevaring av uran og tungtvann er selve kjernen i produksjonen av atomvåpen. Hvis Iran ønsker å endre betingelsene for oppbevaring kan det holde hardt for EU å stå fast ved den.

Rouhanis utspill gjør fremfor alt situasjonen for EU vanskeligere.

Rouhani sendte brev til de som fortsatt står som underskrivere av avtalen. Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kina og EU, med kopi til Russland.

Det var særlig to ting Rouhani tok opp: USAs sanksjoner mot oljesalg og banktransaksjoner.

“If the five countries join negotiations and help Iran to reach its benefits in the field of oil and banking, Iran will return to its commitments according to the nuclear deal,” Rouhani said.

Det virker nesten som en desperat bønn. Hvordan skal de andre landene få overtalt USA til å slakke på sanskjonene? Det synes helt usannsynlig. For å få det til må disse landene bruke sin «leverage», det de kan presse USA med, men hva vil få signaturmaktene til å sette på spill goodwill på vegne av et tredjeland som Iran, som såvisst tenker på seg selv?

Det er Irans egen oppførsel som gjør at de andre landene ikke kommer til å legge to pinner i kors. Iran har likvidert motstandere i Vest-Europa, det planla et terrorangrep mot Mujahedin Khalq under en kongress i Paris. Det fortsetter utviklingen av langtrekkende raketter og det truer fortsatt Israel. På den ene side klager Iran over USAs sanksjoner og vil ha dem lettet, på den andre siden sier de at all djevelskapen i Midtøsten skyldes USA og Israel.

På Midtøsten-språk betyr dette at Iran ikke har gitt opp sine ambisjoner om å bli en regional stormakt.

Det er det Iran kan bli nødt til å gi avkall på, hvis det skal få noen lettelser i sanksjonene.

Ved å trekke seg fra de mest følsomme delene av avtalen, oppnår det det stikk motsatte: Ingen hjelp.

Atomavtalen har lagt begrensninger på Irans lagre av anriket uran og tungtvann:

Under terms of the deal, Iran can keep a stockpile of no more than 300 kilograms (660 pounds) of low-enriched uranium. That’s compared to the 10,000 kilograms (22,046 pounds) of higher-enriched uranium it once had.

The U.S. last week ended deals allowing Iran to exchange its enriched uranium for unrefined yellowcake uranium with Russia, as well as it being able to sell its heavy water to Oman. The U.S. also has ended waivers for nations buying Iranian crude oil, a key source of revenue for Iran’s government.

 

Kjøp billetter til Katie Hopkins her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂