Den nye israelske regjeringen er alarmert over valget av Ebrahim Raisi til ny president og tar det som et svært dårlig signal. Raisis har ikke bare blodet til tusenvis på hendene, han har lovet å trappe opp atomprogrammet.

Utenriksminister Yair Lapid tvitret.

“Iran’s new president, known as the Butcher of Tehran, is an extremist responsible for the deaths of thousands of Iranians. He is committed to the regime’s nuclear ambitions and to its campaign of global terror.”

Talsmann for UD, Lior Hiat:

“An extremist figure, committed to Iran’s rapidly advancing military nuclear program, his election makes clear Iran’s true malign intentions, and should prompt grave concern among the international community.”

Allerede søndag drar en delegasjon til USA for konsultasjoner, ledet av hærens stabsjef.

IDF Chief of Staff Aviv Kohavi, meanwhile, was set to lead a senior delegation of top Israeli military officers to Washington early Sunday to meet with American officials about Iran’s nuclear program and its expansionist efforts in the region, the Israel Defense Forces said.

Iran varslet denne uken at det har anriket uran til 60 prosent. Da er det lett å øke renheten til 90 prosent for en bombe.

This week, Iran announced that it had amassed 6.5 kilograms (14.3 pounds) of uranium enriched to 60% purity, and 108 kilograms of uranium enriched to 20% purity in five months. Uranium enriched to those levels can be relatively easy to further enrich into a weapons-grade level of 90% purity.

Leder av utenrikskomiteen, tidligere nestkommanderende i Mossad, Ram Ben-Barak, sa dette betyr store utfordringer for Vesten:

“Raisi’s election as Iran’s next president is conclusive evidence of [Supreme Leader Ali] Khamenei’s decision to radicalize Iran’s conduct on foreign, nuclear and terrorist policies,” tweeted Ram Ben-Barak, a former Mossad deputy chief. “A big challenge has been placed at the door of the West and Israel.”

 

TV: Israeli officials warn ‘no choice’ but to ready attack plans after Raisi win

 

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.