Israels forsvarsminister Ehud Barak er ikke skvetten. Han stiller på World Economic Forum i Davos og utfordrer verdenseliten. Iran er i ferd med å nå et point of no return i sitt atomprogram. Hvem skal stanse dem?

 

«We are determined to prevent Iran from turning nuclear,» he told the World Economic Forum in Davos. «And even the American president and opinion leaders have said that no option should be removed from the table.

«It seems to us to be urgent, because the Iranians are deliberately drifting into what we call an immunity zone where practically no surgical operation could block them.»

Although Israeli intelligence and military officials have privately spoken of Iran’s nuclear programme entering a «framework of immunity», it is the first time that a senior figure in Benjamin Netanyahu’s government has done so in public.

Israel’s fears that it might soon be too late to launch military action were bolstered earlier this month when Iran announced that it had begun to enrich uranium at its Fordow plant, which is buried so deep within a mountain it may be impossible for Israeli warplanes or missiles to destroy.

 

Inspektører fra IAEA kommer til Teheran idag, samtidig som Majlis, nasjonalforsamlingen trolig vil vedta å stanse oljeeskporten til Europa med øyeblikkelig virkning. Det vil gå hardest ut over Hellas, Spania og Italia, som allerede er i store økonomiske vanskeligheter.

 

 

Iran moving closer to stage where it will be too late to destroy nuclear facilities, Israel warns
Iran is moving closer to the point when it will be too late to destroy its nuclear facilities with a precision air strike, Israel’s defence minister has warned

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂