Iran innrømmet i natt at det var de som skjøt ned det ukrainske passasjerflyet utenfor Teheran onsdag, slik at 176 mennesker mistet livet. Iran hadde hele tiden nektet og sagt det var en teknisk feil.

Men presset ble for stort.

“The Islamic Republic of Iran deeply regrets this disastrous mistake,” Iranian President Hassan Rouhani wrote on Twitter, promising those behind the incident would be prosecuted. “My thoughts and prayers go to all the mourning families.”

Det er historisk at et tyrannisk regime innrømmer å ha begått en feil som påfører det et stort prestisjenederlag.

Experts said mounting international scrutiny would have made it all but impossible to hide signs of a missile strike in an investigation and Iran may have felt a swift policy reversal was better than battling rising criticism abroad, as well as facing growing anger and grief over the crash at home.

Utenriksminister Javad Zarif forsøker å skyve ansvaret over på USA:

Iran’s Foreign Minister Mohammad Javad Zarif wrote on Twitter that “human error at time of crisis caused by U.S. adventurism led to disaster,” citing an initial armed forces investigation into the crash of the Boeing 737-800.

Så kommmer forklaringen på hvorfor det kunne gå så galt:

An Iranian military statement, the first to indicate Iran’s shift in position, said the plane had flown close to a sensitive military site belonging to the elite Revolutionary Guards.

Det var altså en base tilhørende Revolusjonsgarden, som general Soleimani var en av lederne for, som ikke klarte å holde hodet kaldt. Iran hadde nettopp skutt 17 raketter mot amerikanerne i Irak og fryktet gjengjeldelse.

Men hvorfor fikk den sivile lufttrafikken lov til å fortsette hvis man fryktet gjengjeldelse?

Nedskytingen er et enormt prestisjenederlag for prestestyret.

Hvordan vil befolkningen reagere?

Hvorfor snudde regimet? Eksperter sier bevisene var overveldende og at det i lengden ville vært umulig å benekte fakta.

“There’s nothing you can do to cover it up or hide it,” said Anthony Brickhouse, an air safety expert at Embry-Riddle Aeronautical University and former U.S. National Transportation Safety Board investigator. “Evidence is evidence.”

President Zelenskij krever at de ansvarlige må bli stilt for retten og at Ukraina får erstatning. Men å straffe Revolusjonsgarden er ikke lett. Den er en stat i staten.

 

 

Iran says military shot down plane in error, after denial drew scrutiny abroad

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂