Sakset/Fra hofta

Iran har kjørt så lenge på USA som den store Satan at det er blitt self-defeating. Når befolkningen vender seg mot regimet får den sympati med den det landet som regimet har utropt til sin største fiende: USA. Foto: Nazanin Tabatabaee Yazdi/Reuters/Scanpix

Utenriksminister Mohammed Javad Zarif håner opprettelsen av et eget råd i Trump-administrasjonen som som skal arbeide med Iran. Målet er regimeendring, men det vil de andre klare, sier Zarif.

Han bruker årstallet 1953 som eksempel. Da hadde Iran en statsminister Mossadegh som ville nasjonalisere oljen. Det likte ikke USA og CIA orkestrerte et kupp som gjeninnsatte sjahen på tronen. Det ble et symbol på amerikansk innblanding, liksom kuppet i Chile i 1973.

Zarif sier at iranerne ikke har glemt og aldri vil tillate noe tilsvarende.

Zarif tweeted: “65 years ago today, the US overthrew the popularly elected democratic government of Dr. Mossadegh, restoring the dictatorship & subjugating Iranians for the next 25 years. Now an “Action Group” dreams of doing the same through pressure, misinformation & demagoguery. Never again.”

Presidenten i nasjonalforsamlingen Ali Larijani brukte også 1953 til å minne om at man ikke kan stole på amerikanerne.

Iranian Parliament Speaker Ali Larijani said the coup was the best historical lesson that Americans cannot be trusted.

“How dare you talk about the freedom of the Iranian nation with your dark record of the Aug. 19 coup, and the appointment of a puppet totalitarian regime,” Larijani was quoted as saying by state news agency IRNA, referring to the shah’s rule.

“Americans are imposing sanctions but they claim they are supporting freedom, human rights, and global and regional security,” Larijani said.

Men mye vann har rent i havet siden 1953, Regimet har selv begått overgrep mot USA, som da de holdt amerikanske diplomater som gisler i 444 dager rett etter revolusjonen. Det bidro til at det siden ikke har vært direkte diplomatiske forbindelser.

Utenriksminister Madeleine Albright var den første som offentlig beklaget Amerikas feilgrep i 1953. Men hennes unnskyldning er ikke blitt gjengjeldt av regimet.

Obama gikk enda lenger i å søke forståelse med Teheran på regimets premisser. Undertegningene av atom-avtalen uten at amerikanske gisler var frigitt var et svakhetstegn. Det samme var et fly fullastet med 1, 5 milliard dollar i cash som landet i idet gisler ble løslatt. Det var en ydmykende handling. USA betalte løsepenger for gislene, blant dem Washington Posts Iran-korrespondent.

Irans innblanding i krigen i Syria til Assads fordel og støtte til houthi-rebellene i Jemen er en ekspansiv utenrikspolitikk som harmonerer dårlig med atomavtalens ånd. Sunni-statene ble kraftig provosert.

Regimets eventyrpolitikk har bidratt til å undergrave tilliten i befolkningen. Mange iranere skulle i dag gjerne bytte sønnen til sjahen med mullahene. Dette vet lederne og det ligger en undertone av frykt i deres forakt for USA.

 

Iran says U.S. ‘action group’ will fail to overthrow Iranian state