Det går ikke en dag uten at Iran retter nye trusler mot USA og verdenssamfunnet. Igår truet den øverste leder Ali Khamenei med at USA vil få dobbelt igjen hvis det våger å skade eller angripe Iran. Amerikanske interesser over hele verden vil få lide.

Det hører med til sjeldenhetene at en åndelig leder kommer med slike trusler. Men det sier ganske mye om det iranske regimet, og villigheten til konfrontasjon.

Iran har denne uken kommet med så mange og alvorlige trusler at det er iferd med å gi USA gode grunner for å gå til aksjon. Land som India, Kina og Russland holder igjen, men fortsetter Iran i samme tempo, vil det selv utløse sanksjoner eller aksjoner mot seg.

«If the U.S. ventured into any aggression on Iran, Iran will retaliate by damaging U.S. interests worldwide twice as much as the U.S. may inflict on Iran,» Khamenei said in a speech to a workers’ assembly, according to the official news agency IRNA.

Sjefforhandler for atomspørsmål Ari Larijani gjentok at Iran vil bruke oljevåpenet, og det selv om USA bare iverksetter sanksjoner.

Larijani on Tuesday reiterated warnings that Iran, the world’s fourth-largest crude oil producer, could cut oil production as a penalty for sanctions. «Iran will not start a crisis,» Larijani said. «But if we are subjected to radical measures, that will automatically have important consequences for oil.»

I løpet av uken har det haglet med trusler:

In a spate of statements this week, Iranian officials have also threatened to cut oil production, export nuclear technology, bar international nuclear monitors, make their nuclear program entirely secret and withdraw from the nuclear Non-Proliferation Treaty

-Iran maler seg selv inn i et hjørne, sa utenriksminister Condoleezza Rice.

Det er frykt for at en enkelt hendelse kan utløse noe ukontrollert. Den av partene som først foretar en aggressiv handling, kan komme til å utløse et ras, er det blitt sagt.

Noe av usikkerheten ved atomprogrammet til Iran er frykten for at terrorister eller andre stater kan få tilgang til atomvåpen. Igår truet Ali Khamenei med at Iran kan komme til å eksportere atomteknologien.

«The nuclear capability of Iranian scientists is one example of the numerous scientific movements in the country,» Khamenei said Tuesday, according to state television, «and the Islamic republic is ready to transfer this experience and the technology and knowledge of its scientists.»

Irans program var hemmelig i 18 år, før det ble kjent. Nå truer Larijani med at de igjen vil gjøre det hemmelig, hvis Vesten fortsetter å stille krav, eller foretar seg noe.

«Military action against Iran will not lead to the closure of the program,» Larijani told reporters during a nuclear energy conference in Tehran, the official IRNA news agency reported. «If you take harsh measures, we will hide this program. Then you cannot solve the nuclear issue.»

Iranian Leader Warns U.S. Of Reprisal

Iran Raises Stakes in Nuclear Dispute
Atom Technology Exports, Oil Cuts Are Threatened

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.