Iran har gjennom flere kanaler formidlet et ønske om å snakke med USA på høyt nivå. Flere eksperter er enig om at dette er banebrytende, og at USA bør takke ja.

Fra flere hold meldes det at Iran har bedt om et møte med USA. Mohammed ElBaradei vil overbringe et slikt ønske fra leder av Det nasjonale sikkerhetsråd, Ali Larijani, når han kommer til Wasington idag. Ellers har Iran bedt Kuwait, Indonesia og Kofi Annan om å gjøre det samme.

Eksperter er redd USA kan komme til å avslå. Flere sier nå at brevet president Mahmoud Ahmadinejad skrev til president Bush ikke var et propagandanummer, men en åpning, for å bryte tabuet mot å snakke med Den Store Satan.

«You know, two months ago nobody would believe that Mr. Khamenei and Mr. Ahmadinejad together would be trying to get George W. Bush to begin negotiations,» said Saeed Laylaz, a former government official and prominent analyst in Tehran. «This is a sign of changing strategy. They realize the situation is dangerous and they should not waste time, that they should reach out.»

Det er CIA og andre etterretningseksperter som mener å se et linjeskift i Iran. De legger press på administrasjonen for at den skal si ja til samtaler.

But U.S. officials who spoke on condition of anonymity said government experts have exerted mounting pressure on the Bush administration to reply to the letter, seconding public urgings from commentators and former officials. «The content was wacky and, from an American point of view, offensive. But why should we cede the high moral ground, and why shouldn’t we at least respond to the Iranian people?» said an official who has been pushing for a public response.

Brevet til Bush ble sendt med godkjenning fra Den øverste leder, Ali Khamenei, og nå har en av de mest konservative mullahene godkjent at Iran snakker med USA.

Ahmadinejad’s letter sparked lavish praise from perhaps the most conservative cleric in Iran’s government, Ayatollah Ahmad Jannati, who chairs the Guardian Council, which oversees Iran’s electoral process. Delivering the Friday sermon on May 12 in Tehran, Jannati called it «an extraordinary letter» and «an inspiration by God.»

Iran Requests Direct Talks on Nuclear Program

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂