Den øverste leder, i et bilde offentliggjort av hans eget kontor. Nå ser det ut til at Biden-administrasjonen vil gi Iran hva det ønsker, uten sverdslag. Foto: AP/NTB

USA begynner indirekte forhandlinger med Iran neste uke om en gjenopptakelse av atomavtalen, men de andre signaturmaktene som mellommenn.

Møtet er berammet i Wien neste tirsdag, med representanter for Europa, Russland og Kina. Mens USA er ivrig på å komme i øyekontakt med Iran, holder regimet USA på avstand. Iran mener det er amerikanerne som må bevise at de mener alvor med å oppheve sanksjonene som er innført.

Møtet tirsdag markerer at USA ønsker å reversere Trumps politikk overfor Iran. Samtidig er dette en linje som vil legge avstand til sunni-statene i regionen. De har truet med å bygge sin egen atombombe hvis Iran får for gunstige vilkår.

«These talks will be structured around working groups that the EU is going to form with the remaining participants in the JCPOA [Joint Comprehensive Plan of Action], including Iran,» the State Department spokesperson said.

EU skal altså spille rollen som tilrettelegger for å lose USA tilbake til avtalen.

Iran kan koste på seg å være kostbare. De ser at vinden blåser i deres retning uansett.

Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif immediately stressed that no meeting was planned between officials from Iran and the U.S.

In a tweet, Zarif said the aim of the Vienna session would be «rapidly finalize sanction-lifting & nuclear measures for choreographed removal of all sanctions, followed by Iran ceasing remedial measures.»

 

 

US to have indirect nuclear deal talks, Iran quickly pushes back

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.