Barack Obama holdt en tale i Praha rett etter innsettelsen der han gikk inn for avskaffelse av atomvåpen. Anne Applebaum i Washington Post undret seg. Hva var det han mente? Nå har Obama vært ordfører for et møte i Sikkerhetsrådet som vedtok en lignende erklæring.

Under møtet fikk Obama en påminnelse og et spørsmål fra Nicolas Sarkozy.

«We’re living in the real world,» Mr Sarkozy said, turning to face Mr Obama, the first US president to chair the Security Council. «President Obama has said himself, ‘I dream of a world without nuclear weapons’. But two countries are doing the exact opposite right now. There will come a moment when we’ll have to agree and take sanctions.»

Man kan forstå resolusjonen som ledd i arbeidet for å forhindre at Iran får atomvåpen. Obama ønsker å bygge en bredest mulig koalisjon. Russland har beveget seg mot sanksjoner, og Kina kan i det minste komme til å avstå fra å nedlegge veto.

Det første avgjørende møtet er torsdag 1. oktober.

The aligning of world powers behind tough action on Iran sets the scene for a showdown in Turkey on October 1, when representatives of the «E3 plus 3» — the five veto-wielding powers and Germany — meet Iranian officials in the first direct talks between the US and Iran in 30 years.

The E3 plus 3 issued a statement after Wednesday’s meeting saying that they expected a «serious response» to their questions over military dimensions to Tehran’s nuclear programmes and that the answers would determine the course of action ahead — including possible tough sanctions.

Iran, however, is «giving very little away» about how it intends to respond, David Miliband, the British Foreign Secretary, told The Times after a meeting with his Iranian counterpart.


Pressure grows on Iran as UN passes ‘historic’ nuclear resolution

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂