Nytt

Vladimir Putins reise til Teheran er en klar torpedering av forsøket på å få en samlet diplomatisk front mot Irans atomplaner. Iran er overbegeistret. Den internasjonale boikotten er brutt.

Det Putin ga Ahmadinejad idag var i virkeligheten grønt lys til å utvikle atomvåpen. Det er en kalkulert gambe fra Putins side: han vet godt hva han gjør.

USA og Frankrike forsøker å få til en tredje runde med sanksjoner. Putin benytter anledningen når Sarkozy kommer på besøk til å si at russerne ikke har funnet noe belegg for at Iran ønsker atomvåpen. Det var å kaste hansken til gjesten.

Besøket i Teheran er en logisk oppfølger. Putin undertegnet en erklæring som fordømte bruk av makt i regionen, og garanterte Iran rett til å utvikle atomkraft. Men Putin kan ha kalkulert feil hvis han tror dette svekker muligheten for krig, skriver The Times diplomatiske redaktør, Richard Beeston.

In his first day of talks in Tehran, President Putin has already signed up to a statement with fellow Caspian Sea leaders condemning any use of force in the region and supporting Iran’s right to acquire nuclear technology.

His discussions about co-operation over Caspian Sea energy resources, and likely talks about the completion of a Russian-made nuclear power plant at Bushehr, signal that meaningful sanctions are no longer realistic. The only option left would be unilateral sanctions of the type already imposed by America against Tehran with little effect.

Iran’s press and politicians have not been slow to grasp the significance of the move.

«Just the fact of Putin’s presence on Iranian soil is evidence that the West’s policy of isolation is a failure and can be interpreted as a victory for Iranian diplomacy,» said the newspaper Iran News.

Når diplomatiet ikke fører frem, hvilket Putin har sørget for ved å bryte fronten, stiger risikoen for krig.

However, the consequences of Mr Putin’s diplomatic moves in Iran this week could be exactly the opposite to what he intended.

With the failure of the international communtiy to deal peacefully with the problem of Iran’s nuclear efforts, a military solution could be more likely than ever.

The Bush Administration insists that the use of force against Iran is still an option before the President, a policy supported by many Democrats including Hillary Clinton, the leading presidential candidate.

Comment: Putin visit kills off sanctions drive