Nytt

Den mest innflyelsesrike jødiske senatoren på demokratisk side, Chuck Schumer fra New York, kunngjorde torsdag at han etter lang tids overveielse har kommet til at han må stemme nei til Iran-avtalen, skriver New York Times. Usikkerhetsmomentene er for store.

chuck.schumer

“Advocates on both sides have strong cases for their point of view that cannot simply be dismissed,” Mr. Schumer, Democrat of New York, said in a lengthy statement. “This has made evaluating the agreement a difficult and deliberate endeavor, and after deep study, careful thought and considerable soul-searching, I have decided I must oppose the agreement and will vote yes on a motion of disapproval.”

Demokratene forsøker å bygge en brannmur av lojale senatorer som skal kunne forsvare et veto fra Obama, hvis Kongressen stemmer nei til avtalen i september.

Obamas folk har satset mye på å overtale Schumer, som på sin side har satt seg grundig inn i avtalen. Når han likevel faller ned på et nei, er det prestisjetap for Obama og hele avtalen.

Besides individual meetings with Mr. Obama, Ms. Sherman and Secretary of State John Kerry, Mr. Schumer had three hourlong meetings with members of the negotiating team during which he received answers to 14 pages’ worth of questions on the agreement.

Ultimately, Mr. Schumer wrote his statement on his decision alone in his Senate office with a pen and yellow legal pad.

“I examined this deal in three parts: nuclear restrictions on Iran in the first 10 years, nuclear restrictions on Iran after 10 years, and nonnuclear components and consequences of a deal,” he wrote. “In each case I have asked: Are we better off with the agreement or without it?”

Skulle Obama bli overkjørt vil han bli påført et ydmykende nederlag. Et usikkerhetsmoment er hva som skjer i Midtøsten i nær fremtid. Iran er involvert på mange fronter. Det er også sterke reservasjoner til avtalen innad. USA er på kollisjonskurs med Iran i Syria. Uforutsette ting kan skje.

Obama-administrasjonen forsøker å selge avtalen på at sanksjonene vi bli opphevet av de andre, som vil handle med Iran. USA risikerer å bli stående igjen på perrongen. Men det er et argument som er for opportunistisk til å gå hjem i en så alvorlig og stor sak.

A veto override would be an enormous blow to the president’s prestige. It would torpedo an agreement between Iran and six powers — Britain, China, France, Germany, Russia and the United States — but it would not necessarily lead to the reimposition of crippling economic sanctions on Iran, supporters of the deal warn. With the other world powers supporting the agreement, the international sanctions regime would be likely to crumble, leaving the United States with far less effective tools to cripple Iran’s nuclear ambitions.