Nytt

Fra  å ha ligget svært lavt er nå iranske medier åpne om at deres styrker befinner seg i Irak og leder av den såkalte Qudsstyrken til Revolusjonsgarden, Qassem Soleimani, fremstilles som mannen som skal redde Irak fra IS.

iran.suleimani.qassem

Lokale kommandanter forteller til AP at det er iranerne som koordinerer og leder kampen mot IS på bakken.

Mens USA, Danmark og andre allierede koordinerer koalitionens luftangreb mod Islamisk fra svært bevogtede baser, befinder Qassem Soleimani og hans styrker sig i de forreste linjer og tilskrives en nøglerolle i kampen om at tilbageerobre de store byer, som Islamisk Stat har lagt i et jerngreb gennem de seneste måneder, fortæller lokale kommandører til Associated Press.

Byen Jurf al-Sakhar ble nylig tilbakeerobret fra IS og den irakiske hæren tok æren, men det var ikke de som ledet kampene, sier lokale kilder.

De fortæller, at rådgivere fra både Hizbollah og Den Iranske Revolutionære Garde var med i de forreste linjer i Jurf al-Sakher. Her udstyrede Qudsstyrker og Hizbollahsoldater omkring 7.000 irakiske soldater med våben og koordinerede kampene i samarbejde med lokale militærkommandører.

En kommandør, der går under kaldenavnet Abu Zeinab, siger til AP, at Soleimani begyndte planlægningen af generobringen af Jurf al-Sakher for tre måneder siden.

Rapporter sier at Revolusjonsgarden var involvert i kamper så tidlig som i juni. Offisielt vil ikke irakerne si noe som helst om iranerne.

Derimod har fremtrædende personer fra Den Revolutionære Garde offentligt vedstået sig Soleimanis rolle i den irakiske kamp mod Islamisk Stat, skriver AP.

..

Ifølge Janne Bjerre Christensen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) er det velkendt, at den magtfulde iranske general gennem det seneste årti jævnligt har gjort sin indflydelse gældende i Irak. Det er også velkendt, at Soleimanis Qudsstyrker i årevis har trænet og finansieret Iraks shiitiske militser, ligesom Soleimani har et udbygget samarbejde med Hizbollah i Libanon og den syriske præsident Bashar al-Assads regeringshær.

»Det er veldokumenteret, at Soleimani ofte dukker op i Bagdad – det gjorde han blandt andet i juni i år. Og i iranske medier fremstilles han som manden, der skal redde Irak fra Islamisk Stat«, forklarer Janne Bjerre Christensen.

..

Ifølge Janne Bjerre Christensen har Iran for nylig anlagt en ny og åben pressestrategi i forhold til blandt andet Qudsstyrkernes internationale engagement.

»Tidligere benægtede Iran konsekvent sin tilstedeværelse i Irak – især under den amerikanske invasion. Men nu er man åben omkring det og fremhæver i stedet Soleimani som en helt, der skal redde Mellemøsten fra forfald. Iran har en stærk interesse i at understrege sin rolle som stabilisator i hele mellemøstregionen«, forklarer Janne Bjerre Christensen.

Stilltiende allianse?

Hvis iranerne står i Irak og koordinerer innsatsen sammen med regjeringshæren og shia-militser, er de de facto på samme side som USA og koalisjonen mot IS.  Da er det vanskelig å se for seg at det ikke finnes en eller annen form for koordinering sted.

Men på vestlige politikere virker denne konstellasjonen å komme som en overraskelse.

Janne Bjerre Christensen vurderer, at den praktiske situation omkring bekæmpelsen af Islamisk Stat næsten umuliggør, at der ikke finder et vist samarbejde sted mellem koalitionen, som Danmark er med i, og den iranske indsats.

»Jeg har svært ved at forestille mig andet, end at den USA-ledede koalition indirekte koordinerer indsatsen med iranerne – med den irakiske regering som mellemled – så man i det mindste ikke rammer hinanden. Men samarbejdet er selvfølgelig ikke officielt – blandt andet fordi det ville være svært at gennemføre på grund af alle de sanktioner, der er indført mod Iran. Men også fordi det politisk er utroligt sensitivt«, siger Janne Bjerre Christensen.

Tidligere dansk utenriksminister Holger K. Nielsen fra SF kjenner ikke til noen koordinering.

Nåværende utenriksminister Martin Liegaard, formulerer seg svært forsiktig i en epost:

»Det er uhyre vigtigt at inddrage en bred vifte af lande i kampen mod ISIL, og det har jeg arbejdet for. Uden de regionale aktører kan der ikke findes en holdbar løsning, og derfor er det glædeligt, at så mange lande fra regionen er med i den internationale koalition mod ISIL. Vi må også have løbende dialog med Iran, som er en væsentlig aktør – både i forhold til Irak og i forhold til konflikten i Syrien. Både Saudi-Arabien og Iran må være en del af løsningen i forhold til den langsigtede kamp mod ISIL«.

Den nye konstellasjon som gjør at NATO-land havner på samme side som Iran, virker å komme som en total overraskelse på vestlige land. De bør snarest bli klar over konsekvensene.

 

http://politiken.dk/udland/fokus_int/fokus_IS/ECE2446170/iransk-general-udraabes-som-hovedarkitekt-i-iraks-landkrig-mod-is/