Italias utenriksminister Enzo Moavero Milanesi og Tysklands utenriksminister Heiko Maas. Fotografier: Tony Gentile og Axel Schmidt / Reuters / Scanpix.


 

Italias nye regjering har som kjent inntatt en avvisende linje mot NGO-fartøy og privateide skip med migranter som plukkes opp i Middelhavet.

Sist onsdag ble det også kjent at den italienske regjeringen ikke lenger vil akseptere at migranter som blir plukket opp av fartøy tilhørende EUs sjømilitære Operasjon Sofia, automatisk blir brakt til land i Italia, slik reglene forutsetter i øyeblikket.

Dette nye politiske signalet, som ble kunngjort under et møte i EUs sikkerhetskomité, avstedkom ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA straks uro sentralt i unionen.

Nå kan det imidlertid se ut som om den italienske regjeringen har møtt forståelse hos sine tyske kolleger.

Italias utenriksminister Enzo Moavero Milanesi og Tysklands utenriksminister Heiko Maas holdt mandag en felles pressekonferanse i Berlin, og i en melding fra Associated Press (AP) som er offentliggjort i Daily Mail, går det frem at Maas åpner for den reforhandlingen av Operasjon Sophias spilleregler som italienerne ønsker:

German Foreign Minister Heiko Maas said Monday that, over the next five weeks, EU countries will discuss how people rescued can be distributed in Europe.

Denne lovnaden – som hvis oppfylt vil avlaste Italia uten at nettovirkningen på Europa forandres – er tilstrekkelig til at Milanesi ikke vil insistere på å avbryte operasjonen, slik den italienske admiral Enrico Credendino en stakket stund gjorde, eller stenge havnene i mellomtiden.

His Italian counterpart Enzo Moavero Milanesi said that, in the meantime, Italy will allow rescued migrants to disembark there.

For migranter og menneskesmuglere forblir altså EUs militære skip en potensiell inngangsbillett til Europa. Den tyske og den italienske utenriksministeren er mer opptatt av å få fordelt dem som kommer, enn av å stanse migranttrafikken fullstendig.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂