Stillbilde: EUNAVFORMED / YouTube.

Det tyske forsvaret kommer ikke til å sende flere skip til EUs sjømilitære operasjon EU NAVFOR Med, også omtalt som operasjon Sophia, melder tyske og italienske medier.

Operasjonen, som ble igangsatt i 2015 med sikte på å bekjempe menneskesmugling og redde liv i Middelhavet, har vært ineffektiv siden i fjor sommer på grunn av regjeringsskiftet i Italia.

Reglene for operasjonen, som ble vedtatt mens Matteo Renzi var italiensk statsminister, forutsatte nemlig at alle menneskene som ble plukket opp til havs, skulle bringes til Italia, mens landets nye regjering ikke lar båtmigranter få gå i land ved italienske havner. Operasjonen har derfor i praksis vært boikottet av de militære myndighetene i Italia som koordinerer den.

Idet den tyske fregatten «Augsburg» avslutter sitt oppdrag i slutten av mars, vil den derfor ikke bli erstattet av noe nytt tysk fartøy.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini skal i lys av denne utviklingen være rede til å avblåse hele operasjonen, sier kilder som står henne nær til ANSA.

Italias innenriksminister Matteo Salvini legger ikke skjul på at han er fornøyd med tyskernes beslutning. «Hvis noen vil trekke seg, er ikke det noe problem», lyder reaksjonen fra Salvini, som hele tiden har vært kritisk til at regjeringen Renzi gikk med på at alle ilandstigninger skulle skje i Italia. «I bytte mot hva?» spør innenriksministeren.

 

La Repubblica – ANSA – Die ZeitDeutsche Welle

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.