Matteo Salvini. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

EU-valgene den 26. mai er mer enn et valg, sa Italias innenriks­minister og Lega-leder Matteo Salvini søndag under et offentlig møte i den nord­italienske Cuneo-provinsen: Det er en folke­avstemning på liv og død for Europa.

Corriere della Sera siterer Salvini:

«Dere må hjelpe oss til å bli det største partiet i Europa, til å gjøre Lega til det største europeiske partiet, slik at vi kan få tilbake nøklene til vårt eget hjem. Den 26. mai er det ikke et EU-valg, det er en folke­avstemning mellom livet og døden, mellom fortiden og fremtiden, mellom et fritt Europa og en islamsk stat basert på utrygghet og frykt.»

De som har håp om noe nytt, må vekke dem som fremdeles sover, sa også Salvini ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Salvini kom også med et utfall mot Den katolske kirken, der både paven og andre høye geistlige nærmest har utropt ham til en politisk fiende. Innenriks­ministeren snakket om en bygning i Roma okkupert av migranter der strømmen ble kuttet, for siden å bli koblet til igjen på initiativ fra en kardinal.

Kardinalen er er pavens tigger, mener Salvini, som mener at kirken vanskjøtter italienere som sliter. Den italienske nærings­livs­avisen Il Sole 24 Ore siterer Lega-lederen:

«Jeg tror nok at dere alle sammen gjør forsakelser for å kunne betale regningene deres», sa Salvini henvendt til publikum under et valgmøte i Cuneo. «Hvis noen er i stand til å betale regningene til italienere i vanskelig­heter, er vi glade for det…»

Visestats­minister­kollega og Femstjerners­bevegelsens (M5S) leder Luigi Di Maio sier i en kommentar at Matteo Renzi ikke var så heldig da han la frem sine forslag til konstitusjon­elle reformer for folkea­vstemning, og antyder at også Salvini risikerer å bli skuffet.

De to italienske koalisjons­partnerne er også konkurrenter i EU-valgkampen, der Lega har nådd så høyt som 36 prosent på menings­målingene, men siden har gått noe tilbake. For M5S ser nedgangen etter valget derimot ut til å ha snudd, og Di Maios mannskap ligger på 24 prosent etter å ha sunket til 20 i tiden etter det italienske parlaments­valget.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂