Matteo Salvini hilser på noen av sine tilhengere etter å ha stemt ved EU-valget i Milano den 26. mai 2019. Foto: Alberto Lingria / Reuters / Scanpix.

Valgdagsmålinger fra Italia tyder på at resultatet av EU-valget der til lands ikke vil by på større overraskelser.

Lega, som ledes av innenriksminister Matteo Salvini, blir størst med en oppslutning som estimeres til oppunder 30 prosent, skriver Corriere della Sera. En måling gir et konfidensintervall på 26,5–29,5 prosent, en annen på 27–31 prosent til Lega.

Det er jevnt om andreplassen, men Legas regjeringspartner Femstjerners­bevegelsen (M5S) kan såvidt bli forbigått av Det demokratiske partiet (PD). Oppslutningen om PD estimeres til henholdsvis 21–24 prosent og 21–25 prosent, mens de tilsvarende andelene for M5S er 20–23 prosent og 18,5–22,5 prosent.

Forza Italia (FI) er fjerde størst rundt 10 prosent, mens Fratelli d’Italia (FdI) forventes å få 5–7 prosent, det siste et overraskende godt valg for Giorgia Melonis mannskap, som drømmer om en allianse med Salvini uten FI.

Snaut tredve prosent er et svært godt resultat for Lega, himmelhøyt over resultatene både ved forrige EU-valg og parlamentsvalget i Italia i fjor, men likevel klart lavere enn de høyeste meningsmålingene i år, hvor Salvinis parti har scoret så høyt som 36 prosent.

Innenriksministerens hardeste politiske motstander i valgkampen har i praksis vært pave Frans, som riktignok aldri har nevnt ham ved navn, men likevel aldri har forsømt en anledning til å fordømme den nasjonalpopulistiske strømningen, og dermed vil ha påvirket endel pavetro katolikker til ikke å stemme på Lega.

For M5S er resultatet derimot klart lavere enn ved parlamentsvalget, hvilket etter alt å dømme skyldes at venstresiden i partiet har lekket massivt til PD på grunn av koalisjonen med høyreorienterte Lega.

Det er likevel bemerkelsesverdig at regjeringspartiene samlet sett har beholdt oppslutningen eller sågar økt den en smule.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂