Luigi Di Maio og Matteo Salvini. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

Femstjerners­bevegelsen (M5S) kommer til å stemme for begjæringen fra straffedomstolen for italienske statsråder om å gå til sak mot innenriksminister Matteo Salvini for håndteringen av «Diciotti»-affæren når spørsmålet kommer opp til avstemning i Senatet, men vil deretter vitne i hans favør under prosessen.

Det meddelte M5S-leder og Salvinis vise­stats­minister­kollega Luigi Di Maio i TV-programmet «Non è l’arena» på kanalen La 7 søndag kveld.

Roma-avisen Il Messaggero siterer noen av Di Maios uttalelser til programmet:

«Den italienske regjeringen forbød ilandstigningen fra «Diciotti» helt til Europa sa hvor personene ombord skulle dra. Det var hele regjeringens beslutning.»

«Salvini har sagt at han gjerne lar seg rettsforfølge. Jeg skal være den første til å si at det var en beslutning fra regjeringen. Det gjøres et forsøk på å splitte Femstjerners­bevegelsen fra Lega for at regjeringen skal falle, dette er et spill som pågår hver eneste dag.»

Dermed har M5S – som ventes å bli tungen på vektskålen når spørsmålet behandles i Senatet – funnet en løsning på dilemmaet som spesialdomstolens begjæring stilte partiet overfor: Man har lenge motarbeidet prinsippet om immunitet for politikere, og vil derfor ikke splitte partiet eller la være å holde ord, men man ønsker heller ikke å ødelegge koalisjonen.

Hvis domstolen vil straffeforfølge Salvini, vil den også gjøre regjeringen kollektivt ansvarlig. Dermed reises et konstitusjonelt spørsmål: Har domstolen kompetanse til noe slikt, eller ville det være en utilbørlig innblanding i den utøvende statsmaktens affærer fra den dømmende statsmaktens side?

Det handler altså om et veldig høyt spill fra Di Maios side, men det er han åpenbart ikke redd for. Il Giornale siterer Di Maio på andre uttalelser i TV-programmet:

«Jeg har alltid sagt at man ikke skal forsvare seg mot prosessene, men i prosessene, for vi er trygge på det vi har gjort.»

I forbindelse med «Diciotti»-affæren viste meningsmålinger i Italia at mer enn seksti prosent av de spurte støttet Salvinis håndtering av den.

Senatet ventes å ta stilling til domstolens begjæring om ca. to uker, skriver La Repubblica.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.