Nytt

Femstjerners­bevegelsens (M5S) leder Luigi Di Maio har i Roma fredag presentert europeiske samarbeids­partnere som vil stille på felles liste med det italienske regjerings­partiene til EU-valgene i mai, skriver Corriere della Sera.

Karolina Kahonen, Pawel Kukiz, Luigi Di Maio, Ivan Vilibor Sincic og Evangelos Tsiobanidis. Foto: Facebook.

Sammen med partier fra fire land vil M5S utgjøre utgangspunktet for en uavhengig gruppe i EU-parlamentet som skal arbeide for direkte demokrati.

Det dreier seg om et kroatisk parti, Zivi Zid (som betyr menneskelig barriere), et polsk, Kukiz 15, et finsk, Liike Nyt (bevegelse nå) og det greske partiet Akkel (partiet for jordbruk og avl).

Ved EU-valgene kommer Di Maios bevegelse med andre ord ikke til å alliere seg med regjerings­partner Lega, tyngdepunktet i gruppen av suverenister som tar mål av seg til å utfordre de tradisjonelt dominerende konstellasjonene av konservative folkepartier (PPE-gruppen) og sosial­demokrater (S&D).

Det er varslet et felles program i ti punkter, opplyser TGCOM24, som blant annet vil omfatte reformer av EUs institusjoner, redusert makt til EU-kommisjonen, kamp mot lobbygrupper, støtte til lokal produksjon og miljøvern.

Gruppen trenger tilslutning fra to partier til for å kunne konstitueres i samsvar med EUs regler, men den vil ikke omfatte representanter for de gule vestene i Frankrike. «Vi har ikke til hensikt å forhandle med folk som snakker om borgerkrig og væpnet kamp», kommenterer Di Maio.

Christophe Chalencons skandaløse uttalelser til en italiensk journalist i forbindelse med et TV-program som ble sendt omtrent idet den europeiske alliansen skulle kunngjøres, kom utvilsomt ubeleilig for Di Maio, og vil for flere uunngåelig bli oppfattet som en «drittpakke».

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.