Italias president Sergio Mattarella tar imot Italias statsminister Giuseppe Conte den 29. august 2019. Foto: Quirinale-palassets pressekontor / AFP / Scanpix.

Italias statsminister Giuseppe Conte ble klokken 9:30 torsdag formiddag tatt imot av Italias president Sergio Mattarella, som gav Conte i oppdrag å danne ny regjering etter sammenbruddet i koalisjonen mellom Femstjerners­bevegelsen (M5S) og Lega.

Conte aksepterte oppdraget med forbehold, melder Corriere della Sera.

Dermed venter oppgaven med å utarbeide en felles politisk plattform mellom Fem stjerner og Det demokratiske partiet (PD), samt å fordele statsrådspostene mellom dem. Fremdriften i dette prosjektet er vanskelig å ha noen sikker formening om, men ifølge La Repubblica vil Conte be om tid frem til mandag for å avklare sitt forbehold, for eventuelt å avlegge ny ed som statsminister noen dager senere.

Spørsmålet som reises, er hvor gode utsiktene er til at prosjektet går i havn. Det er splittelser om saken både mellom de to partiene og internt i hver især av partiene.

Fem stjerner har kunngjort at medlemmene skal få ta stilling til regjeringsprosjektet i en elektronisk avstemning på den såkalte Rousseau-plattformen som partiet benytter i sitt interne direkte demokrati.

Både presidenten og EU håper utvilsomt at prosjektet går i havn, all den tid PD er blant det gamle europeiske prosjektets viktigste støttespillere. Selv om det ikke gjelder Fem stjerner, håper EU likevel at PD får en hånd på rattet.

Man kan tenke seg, slik Tommaso Labate gjør i Corriere della Sera, at den gryende koalisjonen M5S–PD blir den globalistiske polen i italiensk politikk, mens Lega og andre deler av høyresiden blir den suverenistiske.

Men slik deler av M5S var ukomfortabel med Salvinis innvandringspolitikk, er det lett å tenke seg at andre deler av bevegelsen blir ukomfortable med PDs nokså underdanige forhold til EU. Fem stjerner lar seg i det hele tatt ikke enkelt plassere langs vanlige politiske akser.

Hva som måtte bli konsekvensene av en Conte 2-regjering for innvandringspolitikken, er heller ikke godt å si. Det er ikke gitt at en ny regjering vil myke opp en politikk som har vært uhyre populær i befolkningen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her