Mens innenriksminister Matteo Salvini vil at den tyske kapteinen på Sea Watch 3, Carola Rackete (31) stilles for retten for å ha brutt militær ordre om ikke å legge til kai på Lampedusa, sier den tyske utenriksministeren Heiko Maas at det aldri må medføre straffeansvar å redde folk.

Uenigheten er avgrunnsdyp. For Heiko Maas er Carola Rackete en helt, for Salvini er hun en hard core aktivist som føler hun står over lov og rett. Hun fører et skip som driver taxitrafikk i Middelhavet: Smuglermafiaen sender migrantene ut i skrøpelige båter og Rackete står klar til å plukke dem opp.

NGO’ene står i ledtog med smuglermafiaen og det omsettes for enorme beløp.

Det vil ikke Rackete innrømme.

Den rådende oppfatning i EU er at Rackete er en heltinne. Disse politikerne vil ikke ta inn over seg at velgerne deres er av en helt annen oppfatning. Salvini er en av de få fra frontlinjestatene som tar bladet fra munnen. Det gjør noe med forholdet mellom Roma og Berlin/Brussel.

Salvini raser mot kaptein Rackete etter at hun tvang skipet til kai.

– Hun har begått en alvorlig kriminell handling, en krigshandling, sa Salvini lørdag og krever at hun må fengsles.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas oppfordrer italienerne til å besinne seg og peker på at folk som redder mennesker i havsnød ikke må bli straffeforfulgt.

Også Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn oppfordrer italienske myndigheter til å løslate Rackete. I et åpent brev til Italias utenriksminister Enzo Moavero skriver Asselborn at den tyske kapteinen «trosset italienske myndigheter ene og alene for å redde liv».

– Å redde liv er en plikt og må aldri klassifiseres som en kriminell handling, skriver Asselborn. (NTB)

Det er ikke mulig å forsone disse to tilnærmingene. Den ene vil beseire den andre.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.