EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Corentin Béchade / Wikimedia Commons.


 

EU-landene som deltok under fredagens uformelle krisemøte om migrasjonspolitikken i Brussel, lyktes ikke i å komme til enighet om hva som skal skje med migrantene ombord på det italienske kystvaktskipet «Diciotti», som ligger til kai på havnen i Catania på Sicilia.

Det opplyser diplomatiske kilder til Corriere della Sera.

Italias krav om at andre land må ta imot migrantene, ble altså ikke tatt til følge. Blant grunnene som ble gitt for avslaget, er at andre EU-land har tatt imot flere migranter pr. innbygger.

Det italienske innenriksdepartementet insisterer dermed på at ingen av migrantene som er igjen på skipet vil få gå i land i Italia, etter at et unntak ble gjort for de mindreårige blant dem. Samtidig har noen av de gjenværende migrantene ombord innledet en sultestreik.

På Facebook anklager den italienske statsminister Giuseppe Conte unionen for hykleri, og erklærer uten å gå i konkret detalj at Italia vil ta konsekvensene av det.

Samtidig får Italias regjering en kald skulder fra Brussel. Man kommer ikke noe nærmere en løsning med trusler, sier EU-kommisjonens talsmann Alexander Winterstein, idet han først og fremst sikter til statsråd og Femstjernersbevegelsens leder Luidi Di Maios trussel om at Italia ville stanse pengebidragene til unionen.

Italias utenriksminister Enzo Moavero – som er uten partitilknytning, men likevel står Brussel og Italias gamle politiske klasse nærmere enn populistlederne – forsøker å helle vann på bølgene skapt av Di Maio. Det å betale pengebidragene er en plikt, sa han fredag under et politisk møte i Rimini.

Innenriksminister og Lega-leder Matteo Salvini viser imidlertid ingen tegn til å roe ned. Italienerne er EUs og migrantenes gisler, sier han i et intervju med Corriere della Sera. For meg kommer italienerne først, sier han, og legger til: Hvis en dommer vil arrestere meg for det, så skal jeg vente på ham. Om sultestreiken ombord på «Diciotti» kommenterer Salvini at det finnes mange fattige italienere som også går sultne.

Vi kan ikke fortsette med krisemøter skip for skip, sier EU-kilder til El País. Men så lenge et land som Italia setter seg på bakbena, er det hva som vil skje. Slik blottlegges unionens manglende evne til å hanskes kollektivt med migrasjonen.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.