Tysklands utenriksminister Heiko Maas. Foto: Denis Balibouse/Reuters/Scanpix

Tyskland kommer til å igangsette tiltak i protest mot den nye kinesiske sikkerhetsloven om Hongkong, varsler landets utenriksminister Heiko Maas.

Den omstridte sikkerhetsloven trådte i kraft 1. juli, og den dekker fire kategorier av lovbrudd: Separatisme, undergravende virksomhet, terrorisme og utenlandsk innblanding til kriminelle handlinger.

– Hvis prinsippet om «ett land, to systemer» undergraves av sikkerhetsloven, vil det få konsekvenser med vårt forhold til Hongkong og Kina, sa den tyske utenriksministeren onsdag.

Mulige tiltak som Maas nevnte, var blant annet å avslutte en utleveringsavtale med Hongkong og begrense eksporten av enkelte våpenvarer.

Tiltakene, som Tyskland og Frankrike har foreslått for øvrige utenriksministre i EU, kan bli iverksatt uten støtte fra de øvrige EU-landene.

– Vi ønsker å få med oss flest mulig europeiske stater på dette. Men Tyskland vil uansett implementere forslagene vi fremmet sammen med Frankrike, sa Maas.

Uttalelsene kom under et besøk hos Storbritannias utenriksminister Dominic Raab. Britene har i likhet med USA, Canada og Australia stanset sin utleveringsavtale med Hongkong i protest mot loven.

Kjøp billetter til foredraget her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.