Demokrati-demonstrasjonene i Hongkong – her fra desember 2019 – har fått vidtrekkende virkninger. Kina har presset igjennom sin nye sikkerhetslov, folk arresteres, internasjonal bedrifter forlater Hongkong, og land som USA, Storbritannia og Australia uttrykker stadig større bekymring. Spenningen øker. Foto: Mark Schiefelbein/AP/NTB Scanpix

Kina reagerer på at Australia opphever en utleveringsavtale med Hongkong og åpner for å tilby permanent opphold til hongkongkinesere som befinner seg i landet.

Australias statsminister Scott Morrison har besluttet å oppheve utleveringsavtalen med Hongkong som følge av bekymring for den nye sikkerhetsloven. Myndighetene forlenger også oppholdstillatelsen til Hongkong-borgere i landet med mellom to og fem år og åpner for å tilby dem permanent oppholdstillatelse.

– Kina beklager sterkt og motsetter seg de grunnløse anklagene og tiltakene som den australske regjeringen har kunngjort i forbindelse med Hongkong, heter det i en uttalelse fra en talsperson ved Kinas ambassade i Canberra.

De australske tiltakene blir beskrevet som en «grov innblanding» i Kinas interne anliggende.

Tiltakene ble begrunnet med at den nye loven innebærer en grunnleggende endring av omstendighetene rundt utleveringsavtalen.

Samtidig oppdaterte Australia sine reiseråd for Hongkong og advarte australske borgere mot risikoen for å bli arrestert i Hongkong i henhold til den «vagt definerte» sikkerhetsloven.

Rundt 10.000 personer fra Hongkong befinner seg i Australia med studentvisum eller arbeidsvisum.

Storbritannia har allerede tilbudt oppholdstillatelse til 3 millioner hongkongkinesere som har rett til britisk oversjøisk pass, og Canada har suspendert sin utleveringsavtale med Hongkong. (NTB)

Les også:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.