Talsmann for Kinas UD, Zhao Lijian, truer USA med mottiltak hvis det innføres sanksjoner mot kinesiske banker. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Kina sier landet kommer med «sterke mottiltak» dersom USA går videre med nye sanksjoner rettet mot banker på grunn av Kinas inngrep i Hongkongs uavhengighet.

Kinesiske myndigheter er møtt med overdøvende kritikk fra vestlige land etter at en ny sikkerhetslov for Hongkong ble innført tirsdag.

Den nye sikkerhetsloven skal ramme handlinger som kan splitte Kina og undergrave statsmakten, samt terrorhandlinger og annen oppførsel som truer nasjonal sikkerhet.

Storbritannia har svart med å gi personer fra Hongkong mulighet for opphold i Storbritannia og mulig statsborgerskap. Også Australia vurderer å tilby tilflukt for innbyggere i Hongkong som er truet av Kinas sterkere grep om byen, skriver nyhetsbyrået AP.

I USA har Kongressen vedtatt nye sanksjoner mot kinesiske myndighetspersoner og politiet i Hongkong. Sanksjonene innebærer også at banker skal straffes hvis de gjennomfører transaksjoner med dem som bryter sanksjonsreglene.

Lovforslaget er fremdeles avhengig av underskriften til president Donald Trump, som ennå ikke har sagt om han vil skrive under.

– Vi oppfordrer USA til å ta inn over seg situasjonen, stoppe å blande seg inn i anliggender som gjelder Hongkong og å droppe det negative lovforslaget. Hvis ikke vil vi komme med sterke mottiltak, sier talsmann Zhao Lijian i utenriksdepartementet.

USAs visepresident Mike Pence kalte i et intervju med CNBC torsdag Kinas sikkerhetslov for et «forræderi» og «uakseptabelt» for alle som setter pris på frihet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.