Det skal bli forbudt å fornærme Kinas nasjonalsang. Med en slik mentalitet kan en jo tenke seg hvordan Beijing reagerer på slike bilder. Hongkong 28. november 2019. Foto: Marko Djurica/Reuters/Scanpix

President Xi Jinping har bestemt seg for å kjøre knallhardt mot Hongkong. Ingen flere løse tråder. Alle skal bringes inn i folden.

Den nye sikkerhetsloven vil blant annet gjøre det forbudt å fornærme den kinesiske nasjonalsangen.

Jinping utfordrer samtidig Trump og USA på et meget følsomt tidspunkt. Amerikanerne vet hvor viruset kom fra, de vet at Beijing lot den internasjonale flytrafikken gå som normalt ut av Wuhan etter at den nasjonale ble stengt ned 23. januar. Kina er i manges øyne direkte ansvarlig for at 38 millioner amerikanere er arbeidsledige og over 100.000 er døde.

Dette gir Trump et mektig kort i valgkampen.

Likevel tør Jinping gjøre noe som kan få store internasjonale konsekvenser.

Bilder av kinesisk politi som kveler demokratiet i Hongkong kan utløse sterke følelser over hele verden.

Trump har denne uken latt det sive ut at han er irritert over Kinas opptreden. Han advarte Beijing mot å overta Hongkong med makt. Sikkerhetsrådgiver Robert O´Brien sa byen kan miste sin særskilte status. Da kan den ikke lenger være finansielt sentrum.

Avskrekket dette Beijing?

– Hvilke lover, hvordan og når, Hongkong bør vedta, er fullt og helt innenfor Kinas suverenitet, sier utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian.

– Hvis USA insisterer på å skade Kinas interesser, vil Kina måtte ta alle nødvendige skritt for å sette seg til motverge, føyer han til.

Zhao Lijian er den samme som sa corona-viruset var brakt til Kina av US Marines.

Kina har en nasjonalistisk elite kalt ying pai som revansjistisk og aggressiv. Xi Jinping er deres mann. Det kan være de ser sitt snitt til å rykke frem nå som USA er svakt pga coronaen. Tror de.

Da Teherans gater eksploderte i juni 2009 pga valgfusk, unnlot Obama å støtte dem.

Demonstrantene i Hongkong vifter med amerikanske flagg og Trump har signalisert at han støtter dem. Det synes bare å gjøre ying pai rasende.

Hongkong-befolkningen vet at de kun kan stanse den kinesiske mastodonten ved å mobilisere verdensopinionen.

Også de har en unik sjanse nå som verden ser på Kina med lav goodwill.

Ingen vet hvor dette ender.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.