Talsmann for utenriksdepartementet, Zhao Lijian, sa på et tidspunkt at det var US Marines som hadde brakt viruset til Wuhan, ikke Wuhan som hadde eksportert det til USA og resten av verden. Denne steile holdningen er i ferd med å bringe Kina på kollisjonskurs med resten av verden. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Kina varsler at det amerikanske konsultatet i Chengdu vil bli stengt. Det er en reaksjon på at amerikanerne stengte det kinesiske konsulatet i Houston.

In a statement, the Chinese Foreign Ministry said it informed the U.S. Embassy in Beijing on Friday morning of China’s demand for the Chengdu consulate to cease all operations and activities. It wasn’t specific about a time frame for the requested shutdown.

Utenriksdepartementet sier avgjørelsen er et svar på «urimelige» vedtak USA har truffet.

Ifølge kinesisk UD er det forverrede forholdet mellom de to land ene og alene USAs ansvar. Kina vil ikke at noen skal blande seg inn i forholdene i Hongkong, situasjonen for uigurene, korona-pandemien eller at Kina spionerer og stjeler fra USA.

Konsultatet i Houston skal ha vært et spionrede. Brannvesenet måtte rykke ut da staben brente dokumenter på taket av konsultatet.

USA har syv diplomatiske stasjoner i Kina: ambassaden i Beijing og seks konsulater, hvorav ett i Hongkong. Disse stasjonene har vært forberedt på at Kina ville svare.

Konsultatet i Chengdu er spesielt fordi det overvåker hva som foregår i Tibet og de etnisk varierte provinsene Yunnan, Guizhou and Sichuan.

Beijing sier at forholdet mellom de to land kan gjenpprettes, men da må USA endre kurs. USA har gitt beskjed om at dét ikke kommer til å skje. USA finner seg ikke i at Kina stjeler intellektuell eiendom og forretningshemmeligheter. Kina fører i USAs øyne krig mot USA, og USA svarer med å kalle en spade for en spade.

 

China Orders U.S. to Close Chengdu Consulate as Payback for Houston Move
Foreign Ministry: decision is ‘legitimate and necessary response to the unreasonable behavior of the U.S.’

Kjøp billetter til foredraget her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.