Lederen av WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at en endring av Kinas covid-strategi er svært viktig og at problemet er blitt diskutert med kinesiske eksperter. Han la til at det kreves økt kunnskap, bedre verktøy og en endring av strategien for å bekjempe viruset.

Det er sjelden at Verdens helseorganisasjon offentlig kommenterer spesifikke myndigheters håndtering av pandemien, men igår uttalte altså WHOs leder at Kinas nulltoleranse ikke er bærekraftig gitt det som pr. idag er kjent om viruset.

– Vi tror ikke det er noen holdbar strategi tatt i betraktning virusets oppførsel og hva vi forventer av det i fremtiden. Vi har diskutert problemet med kinesiske eksperter. Og vi har indikert at tilnærmingen ikke er holdbar … jeg tror en endring av strategien er veldig viktig.

Mike Ryan, WHOs beredskapsdirektør, la til at nulltoleranse-politikkens innvirkning på menneskerettigheter og økonomi også måtte tas med i betraktningen:

– Vi må balansere kontrolltiltakene mot virkningen de har på samfunnet – og den kalibreringen er ikke alltid enkel. 

Et innlegg på Weibo – Kinas Twitter-lignende sosiale medieplattform – som på kinesisk oppsummerer WHO-ledelsens bemerkninger om nulltoleransepolitikken, ble sensurert tidlig idag – like etter at det ble lagt ut. Internettbrukere som søkte etter det ble varslet om at innholdet var ulovlig.

Ikke bare ble innlegget fjernet, også skjermdumper av FN-innlegget ble fjernet. I tillegg ble bilder av Tedros et mål for Kinas sofistikerte sensurapparat.

Også på WeChat er en artikkel fra FNs offisielle konto hvor Tedros’ kommentarer var inkludert, blitt forbudt å dele: 

– På grunn av brudd på relevante lover og forskrifter.

I Beijing kalles Tedros’ kommentarer «uansvarlige». Utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian på en pressebrifing idag tidlig, ifølge CNN:

– Vi håper relevante personer kan se Kinas politikk for forebygging og kontroll av epidemier på en objektiv og rasjonell måte. Videre bør de inkludere fakta og avstå fra uansvarlige kommentarer.

Kinas president Xi Jinping har gjort det klart at Kinas ‘dynamiske’ nulltoleransepolitikk står fast.

China’s zero-Covid policy is not sustainable, WHO director general says

Les også:

Kina: – Det grunnleggende problemet er selve covid-strategien

Forskningen på covid 19 begynner å bli ubehagelig for myndighetene

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.