Verdens helseorganisasjon advarte tirsdag om at covid-pandemien fortsatt er en trussel, og at det kan bli ytterligere problemer før viruset kommer inn i et forutsigbart mønster.

I løpet av de siste 28 dagene har mer enn 23.000 dødsfall og tre millioner nye tilfeller blitt rapportert til WHO, og det i sammenheng med sterkt redusert testing, skriver nyhetsbyrået AFP.

Selv om tallene går ned, «er det fortsatt mange som dør og mange som blir syke», sa WHOs programdirektør for helsekriser, Michael Ryan, på en pressekonferanse.

Han sa at luftveisvirus ikke går fra en pandemi til en endemisk fase, men i stedet beveger seg til lave aktivitetsnivåer med potensielt sesongmessige epidemiske topper.

– Vi slår ikke av en pandemibryter, sa Dr. Ryan, og la til:

– Det er mye mer sannsynlig at vi kommer til å se en humpete vei mot et mer forutsigbart mønster.

WHOs krisekomité for covid-19 møtes hver tredje måned og skal samles i begynnelsen av mai.

Sveits stanser all koronavaksine, også for risikogrupper

Som på sine tidligere møter vil komitéen avgjøre om viruset fortsatt utgjør en folkehelsekrise av internasjonal betydning (PHEIC) – det høyeste varslingsnivået som FNs helseorganisasjon kan utløse.

WHO erklærte covid-19 for å være en PHEIC 30. januar 2020, da det var færre enn 100 tilfeller og ingen dødsfall utenfor Kina.

Men det var ikke før WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus beskrev situasjonen som en pandemi i mars 2020 at verden ble skremt til handling.

Dr. Ryan sa at viruset ikke ville bli eliminert og at det, i likhet med influensa, fortsatt ville forårsake betydelig luftveissykdom hos sårbare mennesker.

Noen land har fortsatt store populasjoner av svært sårbare mennesker som er uvaksinerte, sa han, mens i andre land er covid ikke lenger en nødsituasjon.

Covid-19-komiteen presenterer sine råd til Dr. Tedros – som har det siste ordet – om hvorvidt viruset fortsatt utgjør en PHEIC.

– Jeg håper at når krisekomiteen møtes i mai, vil de ha ytterligere råd å gi Dr. Tedros rundt deres vurdering av pandemiens faremoment og om det igjen kan bli aktuelt å innføre PHEIC, sa Dr. Ryan.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.