Generalsekretær i WHO,  Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Johanna Geron/Pool Photo via AP, File

Utbruddet av virussykdommen apekopper er en global helsekrise, fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO). Avgjørelsen var imidlertid omdiskutert i organisasjonen.

Ikke før har det meste av verden begynt å komme noenlunde på bena etter mer enn to år med koronapandemien, så erklærer WHO en ny, verdensomspennende krise: Nemlig apekopper.

NTB melder at WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at utbruddet av apekopper er en global helsekrise. Dette er den høyeste graden av alarm helseorganisasjonen kan slå, så situasjonen oppfattes som svært alvorlig.

Denne beslutningen var imidlertid omstridt.

Helseorganisasjonens ekspertgruppe hadde blitt bedt om å gi råd til Tedros, men ble ikke enige om hvorvidt viruset var en global helsekrise. Generaldirektøren valgte likevel å erklære en global helsekrise, og sa utbruddet var av «global bekymring».

WHO har kun erklært en global helsekrise to ganger tidligere, med utbruddene av covid-19 og polio.

– Vi har et utbrudd som har spredd seg over hele verden raskt og som sprer seg på nye måter, som vi forstår for lite om, men som oppfyller kriteriene for en helsekrise, sa Tedros på pressekonferansen fredag.

Påvist i 71 land

Komiteens manglende evne til å komme til enighet understreker behovet for bedre prosesser for å avgjøre hvilke hendelser som representerer en global helsekrise. Det er første gang generaldirektøren overstyrer sine rådgivere om å erklære en slik nødsituasjon.

Apekoppviruset har denne uken passert 16.000 tilfeller i 75 land, ifølge USAs folkehelseinstitutt CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

En økning i apekoppinfeksjoner har vært rapportert i flere land siden begynnelsen av mai. Det har ikke tidligere vært større utbrudd utenfor Vest- og Sentral-Afrika, hvor sykdommen lenge har vært endemisk.

Nå er det klart for apekoppvaksiner

EUs beredskapsorganisasjon, Hera, har begynt arbeidet med å fordele apekoppvaksiner. Denne uka ble det kjent at Sverige får doser til om lag 1.500 personer.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste tirsdag at Norge vil få sine doser senere i sommer. Hvor mange er ikke kjent, men størrelsesorden vil være cirka den samme som den Sverige mottar.

Les også: 

New York City starter masse­vaksinering mot apekopper

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.